42 de jurnalisti au fost arestati de regimul Erdogan, aceasta fiind noua masura luata de autoritatile de la Ankara in urma puciului care a avut loc in urma cu o saptamana.
Procurorii turci au emis in aceasta dimineata mandate de arestare pentru 42 de jurnalisti, conform CNN Turk. Printre cei 42 de jurnalisti se afla si comentatorul si fostul parlamentar Nazli ilicak, extrem de apreciat de opozitie si mass media occidentala.
In plus, Consiliul Suprem al Radioului si Televiziunii din Turcia a anuntat retragerea licentelor tuturor posturilor de radio si televiziune apropiate de predicatorul islamic Fethullah Gulen, autoexilat in Statele Unite ale Americii. Agentia de presa Anadolu vorbeste despre 24 de posturi, iar 34 de jurnalisti au ramas fara legitimatii de presa.
Masurile luate de Erdogan in ultimele 7 zile au sadit panica in Europa. Uniunea Europeana se gandeste sa inghete toate demersurile facute de statul turc pentru aderarea la UE, dupa ce Erdogan si apropiatii liderului politic au vorbit despre posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea.
Turcia suspenda Drepturile Omului. Pregatiri de razboi?
UPDATE: Incendiu in Turcia, la Ankara!
MEDEL (Magistratii europeni pentru democratie si libertate) a solicitat sefilor NATO sa ceara Turciei „sa respecte tratatul si intelegerile NATO si sa elibereze judecatorii si procurorii care au fost arestati fara respectarea drepturilor procesuala si prin incalcarea princi[iilor statului de drept”, se arata in comunicatul oficial al acestora.
„Magistratii europeni au facut referire in scrisoare la ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, care a dezvaluit intr-un interviu ca „vina acestor magistrati, care au fost demisi în miezul noptii şi resinusi, este ca ar impartasi o credinta care nu este acceptata de aătre guvern”, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).
Inca din anul 2014, conform Uniunii Judecatorilor din Romania, guvernul turc se foloseste de serviciile secrete si a lucrat laborios pentru a intensifica in fiecare institutie persoane care impartasesc aceasta credinta.
Mai mult, magistratii europeni, precum si cei romani, se arata socati ca Turcia, o tara membra NATO, aresteaza un sfert din magistrati si demite alti procurori si judecatori care isi faceau treaba respectand legea.