Connect with us

Știri

5 sfaturi esențiale când vrei să ceri o mărire de salariu

5 sfaturi esențiale când vrei să ceri o mărire de salariu

Numeroși angajați din diverse domenii se gândesc deja cum să ceară o mărire de salariu. Prețurile alimentelor au crescut vertiginos în 2023 și se anunță noi scumpiri și pentru acest an, chiriile au crescut, iar întreținerea în lunile de iarnă este tot mai costisitoare.

Puterea de cumpărare a scăzut în ultimul an, costurile vieții de zi cu zi sunt tot mai mari, iar angajații cu venituri modeste se gândesc la o mărire de salariu. Numai că acest subiect este unul delicat și dificil de abordat. Mulți angajați preferă să îl evite până în ultima clipă, iar temerile lor sunt adesea justificate.

Nu este ușor să riști siguranța la locul de muncă pentru o mărire de salariu pe care patronul nu o poate oferi. Pe de altă parte se știe că, cine nu cere, nu primește. Nu te poți baza doar pe bunăvoința unui șef care te poate propune pentru o majorare salarială. Iar acest lucru nu este valabil doar pentru angajații din provincie cu locuri de muncă în Constanța sau cu locuri de munca Vaslui, în companii mici. Este valabil și pentru angajații din marile corporații din Capitală sau din Cluj, Timișoara sau Brașov.

 

Cum te pregătești pentru a cere o mărire de salariu

Interesează-te din timp la departamentul de Resurse Umane care este politica firmei cu privire la majorările salariale.

Pregătește o listă cu argumente concrete și clare pentru care meriți o mărire de salariu.

Așteaptă momentul potrivit (schimbări în conducere, introducerea de proiecte noi, schimbări ale programului de lucru, atragerea de noi clienți, rezultate deosebite ale echipei cu care lucrezi).

Analizează cu atenție care este persoana cea mai potrivită cu care poți negocia o majorare de salariu.

Nu te teme de un refuz, dacă știi cum să abordezi problema!

 

5 sfaturi de bază pentru a obține o mărire de salariu

Vechimea

Angajații buni care ocupă aceeași poziție de câțiva ani de zile și au rezultate foarte bune vor fi apreciați. Vechimea este importantă pentru un patron care își respectă angajații. Există numeroase locuri de muncă în care se acordă un anumit procent salarial pe măsură ce se acumulează anii de vechime. Chiar dacă este vorba de locuri de muncă în aparatul de stat sau locuri de muncă în firme private, locuri de muncă în marile orașe sau locuri de muncă în Dej sau Dorohoi, loialitatea unui angajat bun va fi răsplătită.

 

Compară salariile din domeniul tău

Caută diverse oferte de lucru pentru poziția ta și află ce salarii oferă ceilalți angajatori. Fă o medie și astfel vei afla și ce procent ți-ai dori în plus la salariu pentru a ajunge la suma cu care sunt plătiți angajații pe poziții similare.

 

Analizează performanțele departamentului în care lucrezi

Pune pe hârtie toate reușitele tale personale, dar și ale departamentului sau ale echipei cu care lucrezi. Pune accentul pe contribuția ta în cadrul companiei, menționează orice apreciere sau feedback pozitiv, cursurile de perfecționare, programele, congresele sau proiectele speciale la care ai participat. Toate acestea contează la experiența ta și aduc un plus de valoare muncii pe care o prestezi.

 

Fii disponibil pentru noi proiecte

Dacă firma la care lucrezi își dezvoltă activitatea, fii îndrăzneț, oferă-te să lucrezi la noile proiecte, prezintă argumente că ești calificat și ai experiență în acest sens și solicită totodată o mărire de salariu.

Orice discuție de șeful tău despre salariu este de fapt o negociere, iar tu trebuie să vii cu o ofertă pentru a cere mai mult. Dar nu uita să menționezi orele suplimentare lucrate anterior, vechimea și experiența acumulată.

De cele mai multe ori, discuțiile despre majorarea salariului pot aduce un procent cuprins între 5 și 10%. Nu te demoraliza niciodată, dacă nu obții ceea ce dorești. Șeful sau patronul tău nu va uita discuția avută, iar dacă te consideră un angajat foarte bun, îți va oferi mărirea de salariu cu cea mai apropiată ocazie. Iar tu, la rândul tău, lasă o marjă de două luni pentru majorarea așteptată și nu insista ca mărirea de salariu să aibă loc de mâine!

Continue Reading
Subiecte pe aceeași temă:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top