Connect with us
Iohannis: Am asistat luni la o situație care a frizat ridicolul

Știri

Starea de urgență s-a prelungit cu încă 30 de zile

Președintele Klaus Iohannis a emis astăzi, 14 aprilie, decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă în România.

Starea de urgență s-a prelungit cu încă 30 de zile. Principalele declarații ale șefului statului

Președintele susține că decizia sa de a prelungi starea de urgență este una potrivită în contextul epidemiei cu care ne confruntăm. Deși anumite state au recurs la simplificarea sau chiar ridicarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, Iohannis susține că în țara noastră nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri ale ritmului evoluției pandemiei.

„Este absolut evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în contextul adoptării încă de acum o lună a unor măsuri de distanțare socială fără precedent, prin instituirea stării de urgență. Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate.”, a declarat președintele.

Starea de urgență s-a prelungit cu încă 30 de zile. Principalele măsuri adoptate

Starea de urgență impune menținerea aplicabilității măsurilor deja adoptate, precum și noi regelementări și decizii din partea autorităților publice, în vederea gestionării crizei,

Astfel, școlile rămân închise pe tot parcursul stării de urgență, fiind interzise toate activitățile școlare care presupun prezența fizică în instituțiile de învățământ. Unde există posibilitate, cursurile se vor desfășura, în continuare, în mediul online.

Klaus Iohannis a adăugat și că pe parcursul stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și, în special, cele ale serviciilor de utilitate publică, precum energie electrică și gaze naturale.

De altfel, noul decret emis are în vedere și demiterea persoanelor care dețin funcții funcții de conducere în sistemul medical și nu își îndeplinesc atribuțiile de serviciu.

Au fost luate măsuri și în vederea protejării suplimentare a unor categorii vulnerabile.

„Astfel, în această perioadă, este interzisă încetarea sau suspendarea activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private.”, a precizat Iohannis.

În domeniul justiției, activitatea de judecată continuă numai în cauzele de urgență deosebită.

În domeniul transporturilor și infrastructurii, Guvernul stabilește condițiile specifice de asigurare a serviciilor de transport, de călători și de marfă, astfel încât să fie asigurată cu prioritate protecția populației și a bunurilor.

 

 

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top