Connect with us
Iohannis ar trebui să dea decret de prelungire a stării de urgență mâine

Politic

Iohannis ar trebui să dea decret de prelungire a stării de urgență mâine

Mâine este ultima zi de stare de urgență și implicit ziua în care președintele Klaus Iohannis ar trebui să emită o prelungire a stării de urgență.

Iohannis ar trebui să dea decret de prelungire a stării de urgență mâine

Primul decret prin care s-a instituit starea de urgență, emis pe 16 martie, se va încheia marți care este ultima zi a stării de urgență.

Legea privind decretarea stării de urgență și a starii de asediu presupune ca președintele să aibă încuviințarea Parlamentului pentru a prelungi această stare în întreaga țară. Mai mult, poate restrânge sau extinde aria de aplicare a acestei stări de urgență.

Săptămâna trecută, Klaus Iohannis a declarat că este necesar să se prelungească starea de urgență cu încă 30 zile.

”Sunt lucruri care se mișcă, însă, trăgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. Voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile. Acest lucru este necesar pentru a ține epidemia sub control”, a declarat Iohannis.

Astfel președintele are termen de 5 zile de la instituirea stării de urgență pentru solicitarea Parlamentului să încuviințeze starea instituită. Dacă Parlamentul nu votează pentru prelungirea stării de urgență, președintele este nevoit să revoce decretul. Astfel măsurile dispuse își încetează aplicabilitatea, conform Mediafax.

Săptămâna trecută, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că va vota împotriva prelungirii stării de urgență.

”O parte importantă din țară nu e afectată de coronavirus. Nu înțeleg de ce trebuie să penalizăm și regiunile care nu sunt afectate de coronavirus, la fel cum sunt și celelalte”, a declarat acesta.

În acest moment avem 6300 de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea 852 s-au vindecat și au fost externate din spital. Ieri s-au înregistrat 314 cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus. Dacă se va emite sau nu o prelungire a stării de urgență, vom afla mâine.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top