Connect with us
Actorul Ion Besoiu a murit la vârsta de 85 de ani. Actorul s-a stins din viață astăzi. Ioan Besoiu a fost un actor de film, radio...

Știri

A murit Ion Besoiu, la vârsta de 85 de ani

A murit Ion Besoiu, actor de film, teatru, radio și televiziune român. Ion Besoiu s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani, la Spitalul C.C. Iliescu, din București. Actorul s-a născut pe 11 martie 1931 la Sibiu. A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu și a activat ca actor în multiple ocazii. A fost directorul Teatrului Lucia Sturza Bulandra din București.

Citește și: Reacții după moartea actorului Ion Besoiu

Citește și: Ultimul interviu al lui Ion Besoiu: Mă rog bunului Dumnezeu să…

Besoiu a debutat în actorie în anul 1957. A jucat în serialul „Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, unde i-a avut parteneri pe Ilarion Ciobanu ți Jean Constantin. A jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu vreme de 16 ani, dupa care a ajuns în Capitală, unde a jucat la Bulandra.

În anul 2001, avand in vedere performantele obtinute in cariera sa, a primit titlul de cetatean de onoare al orasului Sibiu. A fost decorat si de presedintele Ion Iliescu in anul 2001, cand a implinit 70 de ani.

Acesta a primit Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de cavaler pentru contributia la „dezvoltarea artei teatrale romanesti, prin prestigioasa si remarcabila sa activitate de actor, director de teatru si pedagog”. In anul 2002, Besoiu a primit Premiul de Excelenta al Cinematografiei Romane.

In ce filme a jucat Besoiu:

– „Furtuna”;
– „Neamul Soimarestilor”;
– „Haiducii”;
– „Rascoala”;
– „Mihai Viteazul”;
– „Pacala”;
– „Ciprian Porumbescu”;
– „Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii”;
– „Ultima noapte de dragoste”;
– „Lumini si umbre”.

Ion Besoiu si controversa legata de colaborarea cu Fosta Securitate

In aprilie 2011, CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca Ion Besoiu a fost colaborator al fostei Securitati. Conform Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Ion Besoiu a colaborat cu Politia Politica a regimului comunist sub numele conspirativ „Bogdan”. Ion Besoiu i-ar fi denuntat la Securitate pe Ion Caramitru, Liviu Ciulei, Dinu Sararu si Razvan Theodorescu in perioada in care era director al Teatrului Bulandra din Bucuresti.

In urma deciziei 3043 pronuntata la data de 26.06.2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis prin hotarare definitiva si irevocabila faptul ca Ion Besoiu nu a fost niciodata Colaborator al fostei Securitati, acuzatiile neputand fi probate.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top