A murit Ted Dumitru, cel mai tanar antrenor din istoria primei ligi din Romania

27.05.2016
A murit Ted Dumitru, cel mai tanar antrenor din istoria primei ligi din Romania

Ted Dumitru a incetat din viata intr-un mall din orasul sud-african Johannesburg, din cauza unui atac de cord. In anul 1964, el devenea cel mai tanar antrenor din istoria primei ligi de fotbal a Romaniei, dupa ce a preluat banca tehnica a clubului Universitatea Craiova, la varsta de doar 25 de ani.

In 1973, dupa o perioada in care a antrenat in Turcia, a fost rechemat in tara de Securitate, insa a refuzat si a cerut azil politic in Germania. Autoritatile comuniste l-au condamnat, in absenta, la 20 de ani de inchisoare.

Citeste si: VIDEO. Un alt fotbalist a murit pe teren

Ted Dumitru (nascut Dumitru Teodorescu) a ajuns in Statele Unite in 1984, unde a pregatit echipele Rochester Lancers si New York Apollo. Din 1980, a inceput sa antreneze pe continentul african, unde a facut istorie.

Dumitru a pregatit nationalele din Zambia si Swaziland, apoi a ajuns in Africa de Sud, unde a devenit unul dintre cei mai mari antrenori din toate timpurile. A castigat patru titluri de campion in aceasta tara cu echipele Kaizer Chiefs si Mamelodi Sundowns, la care se mai adauga alte 15 trofee in aceeasi tara, dintre care 11 cu Chiefs, trei cu Sundowns si unul cu Orlando Pirates. Intre 2005 si 2006 a pregatit si nationala acestei tari.

Ted Dumitru este considerat unul dintre cei mai mari antrenori din istoria fotbalului sud-african, fiind supranumit “Profesorul” sau “Domnul Magic”.