Accident Neamț: Singurul supraviețuitor al tragediei rupe tăcerea. Ce s-a aflat despre cei 9 muncitori morți

05.04.2018
Accident Neamț: Singurul supraviețuitor al tragediei rupe tăcerea. Ce s-a aflat despre cei 9 muncitori morți

Nouă persoane au murit într-un accident petrecut în județul Neamț. O dubă de muncitori a ajuns în râul Bistrița, în zona localităţii Viişoara, chiar în Joia Mare.

Planul roșu de intervenție a fost activat, dar din păcate nouă dintre pasageri nu au mai putut fi salvați. Este unul dintre cele mai grave accidente petrecute în ultimele luni.

Un singur bărbat a supraviețuit tragediei și face mărturisiri despre ce s-a întâmplat înaintea accidetului.

“Nu ştiu ce s-o întâmplat, m-am trezit în apă, s-a spart geamul din faţă. Eram 10 în maşină. Era şi cumnatul meu, Găbiţu Nistor, 25 de ani. El era la volan. Era şi fratele meu, Ştefan Marian Vîrlan, 26 de ani.

Ne întorceam de la muncă. Lucram ca zilieri, la plantat. De trei săptămâni munceam, şi la Alba-Iulia, şi la Arad. 

Mai erau cu noi şi băieţi din partea Iaşului, nu ştiu numele de familie, era Costeluş, Denis, Andrei, unu de 19 ani, unu de 17 ani. Mai era un om, de 60 de ani, Fănică, din Bârgăoani. Nu ştiu firma, ne aducea să semnăm, şi munceam în mai multe părţi.

După Paşti urma să mergem în altă parte”, a spus tânărul în vârstă de 21 de ani, pe nume Ionuț Vîrlan care este din Podoleni, conform Mesagerul de Neamț.

Când a auzit că toți colegii săi a murit, a izbucnit în plâns. Se pare că tânărul dormea la momentul producerii accidentului din Neamț.

Cum s-a produs accidentul din Neamț

Potrivit autorităţilor, „un microbuz care se deplasa pe D.N. 15, pe Podul de la Vaduri, de la Alba Iulia spre comuna Săvineşti, judeţul Neamţ, în care se aflau 10 bărbaţi, a căzut de pe pod, în canalul de aducţiune. D

in primele cercetări efectuate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, în timp ce un bărbat de 25 de ani, din Săvineşti conducea o autoutilitară având direcţia de mers Bicaz-Piatra Neamţ, în localitatea Vaduri, înainte de podul ce traversează canalul râului Bistriţa, a pătruns pe sensul opus, a părăsit partea carosabilă şi a căzut în albia râului”, se arată într-un comunicat.

Din cercetările preliminare a rezultat ca accidentul s-ar fi produs ca urmare a unei defecţiuni la roata stânga spate, aceasta desprinzându-se de autovehicul în momentele premergătoare accidentului.

Autoutilitara este proprietatea conducătorului auto şi are inspecţia tehnica periodică valabilă pana la data de 23.08.2018.

În urma examinării acesteia s-a constatat ca dintre cele 6 locuri pe scaune, autoutilitara avea montate doar 3 scaune omologate în partea din faţă, iar în spaţiul destinat transportului de marfă, erau transportate, atât bagaje, cât şi 7 pasageri, pe bănci din lemn, improvizate.

În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, cercetările fiind desfăşurate sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ”, susţin autorităţile.

Accident Neamț: Muncitorii lucrau fără forme legale

Niciuna dintre cele zece persoane implicate în accidentul produs în noaptea de miercuri spre joi în localitatea Viişoara, dintre care nouă au murit, nu avea forme legale de angajare, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ, Ioan Popescu.

Potrivit acestuia, cei nouă bărbaţi decedaţi şi tânărul care a supravieţuit după ce microbuzul în care se aflau a căzut în râul Bistriţa lucrau la Arad pentru o firmă din Cugir – judeţul Alba, care executa lucrări de plantare de puieţi.

„Din punct de vedere al relaţiilor de muncă lucrurile sunt foarte clare: lucrau fără forme legale. Din punct de vedere al sănătăţii şi securităţii în muncă, lucrurile sunt un pic mai complicate. De ce? Pentru că transportul acestor persoane nu a fost asigurat de firma asta de la Alba, ci a fost transport în nume personal, al victimelor”, a afirmat Ioan Popescu.

El a mai spus că ancheta reprezentanţilor ITM Neamţ continuă cu sprijinul inspectorilor de muncă din Arad şi Alba.

Poliţiştii din Neamţ au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în cazul accidentului rutier produs în noaptea de miercuri spre joi, în localitatea Viişoara, în urma căruia nouă persoane au decedat, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Citește și: Plan roșu de intervenție! Un microbuz a căzut în râul Bistrița!