Categorii Știri

Astăzi, 6 august, este marcată Ziua Minerului

În România este sărbătorită astăzi Ziua Minerului. 6 august este data la care sunt comemorați minerii uciși în timpul grevei de la Lupeni, din august 1929, dar și minerii care și-au pierdut viața în accidente de muncă.

Astăzi, 6 august, este sărbătorită Ziua Minerului

În fiecare an, la 6 august, este marcată Ziua Minerului. Cu această ocazie au loc depuneri de coroane la monumentul ridicat în curtea minei Lupeni, unde a avut loc greva din august 1929.

Greva minerilor din Lupeni a avut loc în august 1929 ca rezultat al eșecului unor îndelungate negocieri legate de salarizare și condiții de muncă. Aproximativ 6000 de muncitori au fost implicați în protestul provocat de salariile mizere și sărăcia extremă.

Totul a pornit de la încheierea noului contract colectiv de muncă în care minerii cereau ziua de lucru de 8 ore, mărirea salariilor cu 40%, revizuirea salariilor pe categorii, desființarea amenzilor, și lista continua.

În timpul grevei au avut loc altercații între mineri și ostașii trimiși la fața locului pentru a menține ordinea. Aceștia din urmă au deschis focul, iar 22 de mineri și-au pierdut viața. Totodată, s-au înregistrat și 58 de răniți.

Greva din Valea Jiului

O altă grevă marcantă a minerilor a avut loc în Valea Jiului, în anul 1977, între 1-3 august. A fost considerată una dintre mișcările de protest cele mai ample din istoria comunismului.

Minerii din Valea Jiului lucrau întotdeauna în condiții foarte grele. Chiar și cu folosirea tehnologiei celei mai moderne – ceea ce nu era cazul în minele României socialiste din anii 1970 – lucrul în minele de cărbune era greu și periculos. Accidentele de mină erau destul de dese. De exemplu, pe 2 noiembrie 1972, în urma unei explozii au murit 43 de oameni la Mina Uricani. Greva propriu-zisă a început la Mina Lupeni pe 1 august 1977 și a fost încheiată pe 3 august 1977.

Conform UnitiSchimbam, la manifestări au participat între 10 000 și 40 000 (chiar 90 000) de oameni. Cei care susțin cifrele mai scăzute greșesc, întrucât se bazează numai pe numărul de angajați, și nu iau în considerare membrii de familie și alte persoane din afară care s-au alăturat greviștilor (din simpatie sau numai din curiozitate).

Share
Scris de
Emanuela Ursu
Stiri Despre 6 augustmineruluiziua