Connect with us

Externe

Update: Atac terorist in Turcia, la Gaziantep. Bilantul a urcat la 50 de morti

Un atac terorist comis in timpul unei nunti din Gaziantep, sud-estul Turciei.

UPDATE 16:20 – Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că autorul atentatului avea vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani. Potrivit unui bilanț actualizat, 51 de oameni au murit și 69 au fost răniți, dintre care 17 se află în stare critică, scrie libertatea.

Update 12:00:

Guvernatorul provinciei a anuntat un nou bilant de cel putin 50 de morti in urma atentatului si 94 de raniti, relateaza AFP. „Condamnam tradatorii care au organizat si comis acest atac”, a anuntat guvernatorul provinciei, Ali Yerlikaya in noaptea de sambata spre duminica, pentru postul CNN-Turk

Stire initiala:

Atacul s-a soldat cu moartea a cel putin 30 de persoane si ranirea altor aproape  100. Presedintele Recep Tayyip Erdogan afirma ca a fost „probabil” comis de gruparea Stat Islamic, relateaza AFP.

Guvernatorul provinciei, Ali Yerlikaya, a declarat, in noaptea de sambata spre duminica, pentru postul CNN-Turk ca bilantul a ajuns la cel putin 30 de morti si 94 de raniti. Yerlikaya a evocat „un atac terorist teribil”, care ar fi fost comis de un kamikaze in timpul unei nunti, scrie news.ro.

„Condamnam tradatorii care au organizat si comis acest atac”, a anuntat guvernoratul provinciei, intr-un comunicat.

La randul sau, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a aratat cu degetul, duminica dimineata, catre Statul Islamic. Erdogan a apreciat, de asemenea, ca autorii atacului aveau ca obiectiv sa semene disensiuni intre diverse grupuri etnice care traiesc in Turcia.

Un oficial turc a precizat ca nunta se desfasura in aer liber, intr-un cartier din centrul Gaziantepului, cu o importanta populatie kurda, ceea ce consolideaza speculatiile despre un atac jihadist.

Numerosi kurzi participau la nunta, unde erau prezente multe femei, dar si copii. „Multi kurzi si-au pierdut viata”, a deplans partidul prokurd HDP, care a condamnat atacul, intr-un e-mail.

Unii dintre jihadisti ii considera pe kurzi inamici. in Siria vecina, militii kurde lupta impotriva Statului Islamic.
Gaziantep a devenit punctul de trecere a numerosi refugiati sirieni care fug din calea razboiului ce le devasteaza de cinci ani si jumatate tara. insa in zona s-ar afla, in afara de refugiati, si activisti ai opozitiei, un numar semnificativ de jihadisti.

Turcia este zguduita de peste un an de o serie de atacuri foarte sangeroase, atribuite Statului Islamic sau PKK,

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top