Categorii Știri

Bolnavi legați cu chingi de TIR la Centrul de Boli Psihice Măciuca Vâlcea

Caz șocant la Centrul de Boli Psihice Măciuca, județul Vâlcea. Bolnavii sunt ținuți legați cu chingi de TIR de paturi. Reporterii huff.ro i-au contactat atât pe Gabriel Smărăndoiu, șeful Centrului, cât și pe Mugur Mărcoianu, primarul din Măciuca. Amândoi susțin că este o răzbunare din motive politice.

Reporter: Domnule Smărăndoiu cum comentați aceste imagini?

Gabriel Smărăndoiu: Este o răzbunare din partea unor angajați. Toate s-au întâmplat după alegerile locale. M-au amenințat că din cauza mea nu s-au luat alegerile și o să am procese. Sunt unii care au soți consilieri, copii consilieri.

Reporter: Există fotografii și în exteriorul centrului, atât de departe să fi mers cu această înscenare?
Gabriel Smărăndoiu: Este în parcul unității. Nu în centrul unde dorm.

Reporter: Ce măsuri ați luat?
Gabriel Smărăndoiu: S-a renovat, pozele sunt făcute în toamnă. Am avut inspecții de la Ministerul Muncii. Nu am avut noi oameni legați și dezbrăcați. S-a renovat, totul e bine.

Reporter: Ați fost mutat disciplinar? Ce nereguli s-au găsit?
Gabriel Smărăndoiu: Nu am fost mutat disciplinar. În decembrie s-a luat o hotărâre la nivel de DGASP, în care toți șefii de centre au fost schimbați și duși la alte centre.

Reporter: Cât de des sunt legați bolnavii?

Gabriel Smărăndoiu: Nu sunt legați niciodată și nu au fost legați.

Reporter: Bolnavii sunt agresivi?

Gabriel Smărăndoiu: Nici agresivi nu sunt, pentru că au tratament. Acolo sunt numai prostii că nu au tratament și nu sunt duși la spitale. Sunt duși periodic la neuropsihiatru, la două luni, la șase luni. Au tratament, fișe medicale.

Reporter: Există medic în centru?

Gabriel Smărăndoiu: Avem medic generalist. Psihiatru avem la Drăgășani.

Reporter: Din poze se observă că nu există nici măcar saltele pe unele paturi.

Gabriel Smărăndoiu: Sunt niște paturi care sunt aruncate în spatele centrului, acolo unde le depozităm noi. Noi nici nu avem paturi de fier, avem paturi de moilier. Acele paturi sunt demult, de pe timpuri.

Pozele sunt făcute cu rea-credință de unii oameni din personalul de îngrijire.

Reporter: Ați avut vreo ședință cu angajații? Ce ați discutat?

Gabriel Smărăndoiu: Majoritatea sunt revoltați, pentru că unii fac așa ceva.

Reporter: Muncile de acasă le faceți cu angajații și bolnavii?

Gabriel Smărăndoiu: Foarte fals. Niciun angajat sau cineva să muncească la mine acasă! Nu au ce să muncească la mine acasă.

A fost și președintele Consiliulu Județean acum două luni.

Să vă spun exact cum a pornit tot. A doua zi după alegeri, președintele acesta al PSD a pierdut alegerile la câteva zeci de voturi și m-a sunat: „Să-ți dai demisia că din cauza ta am pierdut alegerile!” Eu i-am spus:„ Ce vină am eu că ai pierdut tu alegerile? O să vezi tu de acum înainte!” Se răzbună pe mine. Au spus că am învățat oamenii să nu voteze. Omul preferat era de la PSD și a ieșit alt băiat.

Și asistenții imi spun că nu se lasă până nu îmi fac rău. Eu o să rezist atât timp cât îmi fac treaba bine., a spus șeful Centrului pentru Boli Psihice Măciuca, în exclusivitate pentru huff.ro.

Reacția lui Mugur Mărcoianu, primar Măciuca

„Nu știu ce s-a întâmplat acolo. Nu este adevărat ce apare în imagini. Știu că au fost transferați câțiva beneficiari la alte centre și clădirea va intra în renovare. Este un centru care este în subordinea Consiliului Județean Vâlcea, are un director. Acele imagini sunt făcute cu reacredință.

Este posibil orice dacă cineva are ceva cu acel director, poate forța orice.”, a spus primarul în exclusivitate pentru huff.ro.

Reporter: Credeți că s-a ajuns atât de departe încât angajații să însceneze acele fotografii?

Mugur Mărcoianu, primar Măciuca: Eu am ajuns să cred orice. Sunt cel mai tânăr primar și față de colegii mei nu am văzut atât de multe. Cred orice, că se pot folosi de oameni să facă rău.

Reporter: Ați fost în Centru?

Mugur Mărcoianu, primar Măciuca: Pacienții de acolo sunt tratați cum trebuie. Nu sunt tratați ca animale. Nu am fost în Centru, nu am ajuns încă. Sunt de 6 luni. Am fost în curte.

Nu am fost invitat. În centru acolo s-au făcut campanii electorale, iar eu am evitat.

Bolnavi ținuți legați de pat, dezbrăcați, în condiții jalnice

Cazul a fost scos la iveală de jurnalistul Cătălin Tolontan. Mai multe fotografii făcute de angajații Centrului de Boli Psihice Măciuca. Vă avertizăm că imaginile au un profund impact emoțional.

Bolnavii sunt legați cu chingi de TIR.

Bolnav ranit la picior după ce a fost ținut legat.

Bolnavii de la Centrul de Boli Psihice Măciuca sunt ținuți dezbrăcați, în condiții mizere.

Pacient ținut legat de pat.

Sursa: tolo.ro

Acest articol a fost actualizat la: 2017-01-23T10:07:22+02:00 10:07

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu

Acest site foloseste cookies.

Read More