Connect with us
Calendar ortodox 10 februarie 2020. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești

Știri

Calendar ortodox 10 februarie 2020. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești

În fiecare an la data de 10 februarie este prăznuit Sfântul Haralambie. Sărbătoarea este marcată cu cruce neagră înc alendarul creștin ortodox și este ținută de români încă din cele mai vechi timpuri.

Calendar ortodox 10 februarie 2020. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești

Sfântul Mucenic Haralambie, Episcopul Magnesiei (Asia Mică), a trăit în preajma anilor secolului al doilea. El a predicat credința în Mântuitorul Iisus Hristos, iar faptele sale au ajung la cei care persecutau creștinii.

Ighemonul Lucian și comandantul de armată Luchie l-au arestat pe sfânt și l-au adus în fața judecății. Aici, el a refuzat închinarea la idoli și a mărturisit credința în Hristos. A fost supus la torturi inimaginabile și la chinuri groaznice, dar și-a păstrat credința.

Văzând tăria sufletească a Sfântului, Luchie i-a spus despre cele întâmplate împãratului Septimiu Sever. Acesta a poruncit ca Haralambie să dovedească puterea Dumnezeului său.

Există numeroase tradiții pe care românii le repectă în această zi, în special în zonele rurale. În aceste zone oamenii cer preotului să facă agheasmă la biserică. Cei care beau apa sfințită și au credință puternică în Dumnezeu se pot vindeca astfel de diverse boli. Apa sfințită se poate folosi și la stropitul vitelor și pomilor, pentru ca acestea să aibă un an productiv. În această zi, se mai fac unele pomeni pentru cei care au suferit mult înainte de a muri.

O altă tradiție spune că dacă plouă în această zi, urmează o primăvară ploioasă. De asemenea, în unele zone ale țării, există obiceiul ca femeile să facă un colăcel. Acesta este rupt și aruncat în cele patru puncte cardinale, pentru a feri casa de spirite necurate.

Rugăciune puternică pentru Sfântul Haralambie

Alesule din ceata arhiereilor, mare mucenice Haralambie, dorind a-ți aduce cântări de lăuda simțindu-mă nevrednic și cu împuținarea graiului omenesc, tu care porți nume întocmai cu darul dat de la Preaputernicul Dumnezeu, a fi luminător de bucurie, luminează-mi cugetul și da putere graiului meu că întru bucurie să-ți cânt ție: Bucură-te, Sfinte Haralambie, mare mucenice al lui Hristos! Amin!

Citește și: Curs valutar 10 februarie 2020. Schimbări neaștepate la început de săptămână

Citește și: ANM a emis cod portocaliu! Unde va fi vânt puternic și ninsori viscolite

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top