Connect with us
Calendar ortodox 24 februarie. Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Știri

Calendar ortodox 24 februarie. Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul

În fiecare an la data de 24 februarie se prăznuiește Întâia și a Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul Este o sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendar și toți creștinii ortodocși cinstesc această zi sfântă.

Calendar ortodox 24 februarie. Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Potrivit Sfintei Evanghelii, Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan Botezătorul era închis în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl certase pe Irod pentru traiul lui cu Irodiada, care era soția fratelui său. Atunci Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse în mod special lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca rasplată.

Lui Irod îi era teamă că Ioan ar putea să învie, așa că nu a dat ucenicilor decât trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia. Capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime.

Sfânta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului. Aceasta este considerată ca fiind prima aflare a sfântului cap.

Dupa un timp, un om foarte bogat a decis să își lase toată averea și să îl urmeze pe Hrstos, așa că s-a făcut monah luându-și numele de Inochenție. Ca monah, el și-a găsit loc chiar unde era îngropat capul Sfântului Ioan Botezătorul. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaște, apoi le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit.

Capul Sfaântuluia fost prezent aici până în vremea Sfinților Impărați Constantin și Elena, când, prin doi monahi, acesta a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a așezat în biserica din aceasta cetate. Aceasta este considerată a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului.

Ce nu ai voie să faci azi:

Se spune că blestemele pe care bătrânele de la țară le fac astăzi, sudalmele și înjurăturile se întorc împotriva copiilor și nepoților lor.

De asemenea, femeile nu au voie să își supere copiii sau bărbații căci s-ar putea să fie părăsite. Tot astăzi femeile trebuie să arate înțelegere față de copiii răzvrătiți, să se roage pentru ei deoarece rugăciunile pentru familie capătă puteri miraculoase astăzi.

Citește și: Cum se aleg, de fapt, „Babele din Martie”

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top