Calendare bisericești oferite gratis din partea unui partid politic. Cum a reacționat Patriarhia Română

23.11.2020
Calendare bisericești oferite gratis din partea unui partid politic. Cum a reacționat Patriarhia Română

Patriarhia Română a reacționat după ce un partid politic a tipărit și distribuit românilor calendare bisericești. Reprezentanții Bisericiii Ortodoxe Române atrag atenția că acțiunea este ilegală și, în plus, calendarele ar fi pline de greșeli liturgice și tipiconale.

BOR reacționează și le cere enoriașilor să nu accepte calendare bisericești de la partide

Biserica Ortodoxă Română s-a arătat deranjată de faptul că un partid politic a tipărit și distribuit calendare bisericești românilor. Este vorba despre partidul PRO România care și-a pus sigla pe un astfel de calendar în care, spune BOR, sunt greșeli liturgice și tipiconale.

Deși Patriarhia Română nu menționează numele partidului despre care este vorba, în spațiul public au apărut imagini cu sigla PRO România pe calendar.

Calendare bisericești oferite gratis din partea unui partid politic. Cum a reacționat Patriarhia Română

BOR spune că este vorba despre un material electoral mascat în calendar creștin ortodox. Printr-un comunicat, reprezentanții Patriarhiei Române susțin că această inițiativă încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti.

„Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Totodată, Patriarhia Română recomandă credincioşilor ortodocşi să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit aceleiași surse, BOR a făcut apel, de-a lungul timpului, către liderii partidelor politice din Romania de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericeşti.