Călin Farcaș, tânărul care a reușit o mobilizare exemplară pe Facebook, a murit după ce nu a putut face transplantul pulmonar pentru care se strânseseră în jur de 200.000 de euro.
Birocrația complicată, tergiversarea actelor și întârzierea nepermis de mare a procedurilor care i-ar fi permis să se opereze în străinătate i-au irosit puținul timp pe care Călin îl mai avea la dispoziție. El s-a stins din viață azi, după o luptă cu o boală extrem de rară: hipertensiune pulmonară.
Foarte mulți români s-au mobilizat prin intermediul Facebook și au contribuit financiar pentru a strânge cei 200.000 de euro necesari pentru operația care i-ar fi salvat viața.
Incompetența autorităților române a grăbit sfârșitul lui Călin, care s-a stins la doar 29 de ani.
„Călin avea o problemă foarte gravă identificată de acum 2 ani. Cred că în 2 ani am fi putut schimba multe. Cred că am schimbat târziu pentru Călin, dar nu şi pentru alţi pacienţi.
Am modificat Ordinul 30 astfel încât pacienţii care nu pot beneficia de un transplant pulmonar în România, pot beneficia în străinătate.
Vizavi de Eurotransplant, în prezent avem un acord perfect valabil. Acest acord a fost încheiat în 2017. Din păcate, România nu şi-a respectat atribuţiile şi contribuţiile astfel încât să poată să adere în calitate de membru. România trebuia să dea nişte organe ţărilor din Eurotransplant, am început să facem acest lucru în ultimele 2 luni
Ca să poţi accesa o asemenea organizaţie trebuie să ai nişte acorduri de cooperare. Singurii care ne-au răspuns au fost cei din Ungaria. Am trimis peste tot scrisori. Săptămâna viitoare am o întâlnire cu ministrul Sănătăţii ungar
Paşi s-au făcut, din păcate pentru unii prea târziu. Nicio clinică din aceste ţări nu a acceptat acest caz”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Se pare că tânărul ar fi găsit o clinică din India care ar fi putut să realizeze transplantul, dar acest lucru nu s-a realizat din cauza birocrației complicate. Ministrul Sănătății a spus că nu a avut cunoștință de acest lucru.
Ultimul mesaj al lui Călin Farcaș arată disperarea tânărului, care, măcinat de boală, nu mai avea puterea să lupte cu statul.
„Cu greu reușesc să mă mai țin de la o zi la alta să supraviețuiesc, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare zi pe care mi-o mai dă ca să mă pot bucura de ea.
Nu mai am putere să mă lupt și cu statul, deși singurul impediment pe care îl am este un acord cu o clinică din Europa să mă salveze.
Este extrem de frustrant și umilitor prin ce sunt pus să trec, dacă eram membrul oricărui stat din Europa eram salvat până acum, nu mai era nevoie de atâta suferință și disperare.
Nu doresc nimănui să treacă aproape zilnic razant pe lângă sfârșit”, scria Călin Farcaș vineri, potrivit unui mesaj publicat de Știrile ProTV.
Vlad Voiculescu, fostul ministru tehnocrat al Sănătății, dă vine pe Agenția Națională de Transplant și pe Gabriela Firea și Narcis Copcă, directorul spitalului Sfânta Maria, pentru situația care a dus la moartea lui Călin.
„Călin Farcaş a murit. Fiecare veste ca asta te lasă puţin fără aer. Pentru Călin s-au mobilizat sute de oameni să îi dea şansa la viaţă pe care statul i-o confiscase. Călin avea 29 de ani. Călin avea recomandare de transplant pulmonar.
Transplant pulmonar care la noi nu a fost posibil pentru că avem un centru la început de drum, iar la centrele mari din străinătate, românii nu mai sunt primiţi.
Mai precis, românii erau primiţi la AKH Viena, dar nici acest lucru nu mai este posibil după scandalul declanşat de Narcis COPCĂ şi Gabriela FIREA în 2016.
Călin a fost respins de AKH nu datorită patologiei complexe ci pentru faptul că era român, şi cu statul român există un anumit tip de „înţelegere”.
Ar putea fi numită la fel de bine şi „neînţelegere”. Ministerul Sănătăţii are obligaţia să facă de urgenţă curăţenie în viermuiala (cuib de vipere este prea mult) de la Agenţia Naţională de Transplant şi să introducă România în Eurotransplant. Chiar dacă asta o să strice treburile câtorva infractori cu talent şi titluri din transplantul românesc.
Oamenii cinstiţi – medici şi pacienţi – o să aibă de câştigat. Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor că să fii român înseamnă şi să fii prizonier al incompetenţei statului român şi al nemerniciei reprezentanţilor lui”, a scris fostul ministru Vlad Voiculescu, pe pagina personală de Facebook.
Acest articol a fost actualizat la: 3 iulie 2018 17:27