Connect with us
Când vom putea merge la mare. Declarațiile ministrului Nelu Tătaru

Știri

Când vom putea merge la mare. Declarațiile ministrului Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vorbit aseară la digi24 despre următorii pași în relaxarea măsurilor restrictive. Ministrul a punctat că totul despinde de atitudinea românilor și de cât de mult își doresc să scape de restricții. Dacă lucrurile vor evolua conform planurilor, românii ar putea merge la terase de la 1 iunie și la mare de pe 15 iunie. Totuși, nu este exclus să revenim chiar și la starea de urgență dacă nu sunt respectate regulile impuse de autorități în starea de alertă și numărul îmbolnăvirilor va crește.

Când vom putea merge la mare. Declarațiile ministrului Nelu Tătaru

Nelu Tătaru susține că avem toate șansele să mergem din nou pe plajă de la jumătatea lunii iunie, însă acest lucru depinde în foarte mare pare numai de noi. El a mai precizat că este normal ca relaxarea măsurilor să se facă gradual, pentru a putea observa care sunt efectele și a reveni, eventual, la măsuri mai dure dacă situația ia o întorsătură nedorită.

„Toată lumea trebuie să înțeleagă că după două luni în care am încercat – și cred că am reușit – să gestionăm o situație, orice relaxare se face gradual, progresiv și se începe cu acele relaxări care pot fi controlate mai ușor în momentul în care vom sesiza că lucrurile nu merg cum trebuie. Facem relaxare unde avem mici aglomerări populaționale – sportul individual, îngrijiri personale, stomatologia – acolo unde putem ajunge și limita accesul unei persoane, putem controla acele persoane care vin”, a explicat ministrul sănătății.

Ministrul a precizat că în acest moment se pregătesc protocoale pentru următoarea etapă a relaxării măsurilor restrictive și sunt șanse mari ca de la 1 iunie românii să poată merge la terase, iar de la 15 iunie să poată chiar merge la plajă. În tot acest tip se face o evaluare a primelor măsuri care au fost relaxare din data de 15 mai.

„Ce facem facem evaluând. Noi evaluăm la 14 zile primele măsuri pe care le-am pus, 14 zile corespunzând acelei perioade de incubație. Dacă vedem că aceste măsuri de relaxare au avut efectul scontat, putem veni și cu celelalte măsuri de relaxare într-un timp 2. Sunt în discuție și avem protocoale pentru fiecare măsură pe care am dat-o. Pregătim protocoale pentru măsurile de relaxare pe care le bănuim după 1 iunie. Și la nivel de terase, poate, dacă lucrurile merg bine în aceste 14-15 zile, la 1 iunie putem deschide terasele, la 15 iunie putem deschide restaurantele sau putem deschide plajele”, a spus ministrul.

Nelu Tătaru a pus accent pe faptul că cetățenii trebuie să dmeonstreze că își doresc foarte mult această relaxare și să păstreze distanța socială, să poarte masca de protecție și mănușile, să dea dovadă de responsabilitate. Acesta este singurul mod în care putem stopa transmiterea noului tip de coronairus și reveni, în timp, la viața pe care ne-o dorim cu toții. Atțt timp cât se respectă cu strictețe toate aceste măsuri putem spune că o a doua etapă a relaxării va avea cu siguranță loc în următoarele două săptămâni.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top