Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită duminică de Patriarhul Daniel și de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.
Deși nefinalizată, lucrarea monumentală a înghițit până acum sume imense de bani, iar costul total al Catedralei rămâne un mister.
Jurnaliştii „Să fie lumină“ susţin că un bilanţ definitiv al finanţării acordate de stat nu poate fi, la drept vorbind, făcut, deoarece nu pot fi cuantificate în bani diverse, precum PUZ-uri sau documentaţii tehnice plătite.
Aceştia au calculat însă toate sumele publice alocate pentru catedrală în ultimul deceniu. BOR susţine, într-un răspuns pentru Mediafax, că s-au cheltuit la Catedrala Neamului, până în noiembrie 2018, 110 milioane de euro cu TVA şi că 75% sunt bani publici.
Asta înseamnă că, după numărătoarea Bisericii, banii publici sunt vreo 83 de milioane de euro. Calculele Să fie lumină – realizate pe filiera banilor publici daţi de Guvern, Primăria Capitalei şi primăriile sectoarelor 1, 2, 3, 5 şi 6 – arată că suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu depăşeşte pragul de 121 de milioane de euro.
Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 şi 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare.
Citește și: Patriahul Daniel: „Bogăția nu este rea. Ea vine de la Dumnezeu”
Jurnaliştii „Să fie lumină“ susţin că subvenţionarea Catedralei e o realitate mult mai veche, una care coboară până spre mijlocul anilor 1990, respectiv anul 1996.
Atunci se alocau primii bani de la stat pentru elaborarea studiilor şi a proiectelor tehnice preliminare necesare în vederea construirii edificiului BOR: 200 de milioane de lei vechi.
BOR a primit sprijin de la guvernările PSD în proiectul acestei catedrale, iar un episod interesant este legat de Olguța Vasilescu.
În 2007, Lia Olguţa Vasilescu (atunci la PRM) propunea ca jumătate din bugetul necesar construirii Catedralei Mântuirii Neamului să fie acoperit din resurse bugetare.
Iniţiativa a fost promulgată fără cuvântul „jumătate”, însă, aşa că, de la sfârşitul anului 2007 încoace, e literă de lege în România: fondurile necesare construirii Catedralei Neamului sunt asigurate de Patriarhie, de Guvernul României şi de autorităţile publice locale.
Citește toată investigația pe safielumina.ro!
Acest articol a fost actualizat la: 2018-11-23T15:35:44+02:00 15:35
Acest site foloseste cookies.
Read More