Connect with us
Patriahul Daniel: "Bogăția nu este rea. Ea vine de la Dumnezeu"

Știri

Patriahul Daniel: „Bogăția nu este rea. Ea vine de la Dumnezeu”

Patriarhul Daniel spune că bogăția nu este rea în sine, întrucât vine de la Dumnezeu, însă modul folosirii ei poate fi bun sau rău.

În Sfânta Scriptură, „bogăţia şi sărăcia nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu şi de semeni”, a spus Patriarhul Daniel în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

Patriarhul a atras atenţia că atitudinea spirituală a bogatului din textul evanghelic citit, faţă de un dar material neaşteptat primit din mărinimia lui Dumnezeu, devine o atitudine pătimaşă din cauza lăcomiei pentru bunurile materiale:

„El nici nu mulţumeşte lui Dumnezeu, nici nu miluieşte pe săraci, ci se gândeşte doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual”.

„Sufletul bogatului nemulţumitor sau nerecunoscător şi nemilostiv a devenit întru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc. Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a mânca, de a bea şi de a se veseli, în totală uitare de Dumnezeu şi de semeni”, a explicat Părintele Patriarh.

Patriarhul României a prezentat şi o altă formă de îmbogăţire, decât cea cu averi materiale trecătoare, care îi permite omului să se apropie de Dumnezeu şi anume, „îmbogăţirea sufletului cu daruri spirituale ale Duhului Sfânt, cultivate ca virtuţi sau rodiri ale sufletului: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia”.

„Aceste bogăţii sau comori spirituale se adună în sufletul nemuritor al omului, iar moartea fizică a trupului nu le poate risipi. Ele sunt lumina sufletelor sfinţilor în viaţa veşnică din Împărăţia Cerurilor”, potrivit Preafericirii Sale.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat că pe de o parte „sunt o mulţime de oameni bogaţi material, dar extrem de săraci din punct de vedere spiritual”.

Pe de altă parte, „sunt oameni săraci material, dar foarte bogaţi din punct de vedere spiritual. Au multă lumină adunată prin multă rugăciune, smerenie, participarea la sfintele slujbe, împărtăşirea cu sfintele taine şi prin cuvântul bun şi fapta bună”, a mai spus capul BOR, potrivit basilica.ro.

Citește și: Decizie-șoc în Biserica Ortodoxă Română! Preotul Constantin Necula a făcut anunțul neașteptat: „Biserica…”

2 Comments

2 Comments

  1. Nae

    2018-11-21T17:24:39+02:00 at 17:24

    asta a inceput ca indienii care isi justifica castele prin faptul ca saracul nu are nici un drept pentru ca asta e voia lui allah pentru ca au avut in generatiile trecute pe cineva care a facut rau. In schimb bogatii sint cei iubiti de allah care le-a dat dreptul de a conduce sclavii saraci si de a dispune de munca, viata si averea lor … vedem creerea unui ev mediu tehnologizat …

  2. Itrina

    2018-11-21T17:07:20+02:00 at 17:07

    Asa este dar BOR ar trebui sa fie un exemplu in acest sens.Sa plateasca taxe statului si sa aiba grija de saracii tzarii si nu sa construiasca o megacatedrala.Inafara catorva preoti care se ocupa de copii defavorizati,BOR nu face nimic.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top