Connect with us
Cat de departe iesim din casa, ca sa nu primim amenda? Politia raspunde la 10 intrebari

Știri

Cat de departe iesim din casa, ca sa nu primim amenda? Politia raspunde la 10 intrebari

Ordonanta militara nr. 3: „Este permisa deplasarea intre domiciliu si locul de munca, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi organizata sub forma de lucru la distanta, sau deplasarea in interes profesional care nu poate fi amanata”.

Intrebarea 1: Pot merge la serviciu, in aceasta perioada, si persoanele care fac naveta? Care locuiesc in Ilfov, de pilda, si muncesc in Bucuresti?

Raspunsul Politiei Romane:

Citește și: Noul model de declarație pe proprie răspundere pentru ieșirea din casă

Actul normativ stipuleaza ca este permisa deplasarea intre locuinta si locul de munca. Nu se face mentiunea ca localitatea in care se defasoara activitatea profesionala trebuie sa fie aceeasi cu cea de domiciliu. In conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastra, un cetatean care locuieste in Ilfov se poate deplasa la locul de munca din Bucuresti, cu conditia sa aiba asupra sa documentele prevazute la art. 4 al ordonantei mentionate mai sus, respectiv legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere, dupa caz.

Ordonanta militara nr. 3: „Cetatenii se pot deplasa pentru consult medical de specialitate care nu poate fi amanat.”

Intrebarea 2: Cat de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la Cluj la Bucuresti, de pilda?

Raspunsul Politiei Romane: Nu este prevazuta o limita de distanta la care trebuie sa fie situat cabinetul medical, dar recomandam cetatenilor sa faca deplasari in scopuri medicale, altele decat urgentele majore, doar dupa verificarea disponibilitatii medicilor.

Ordonanta militara nr. 3: „Cetatenii se pot deplasa pentru cumparaturi de prima necesitate la unitati comerciale din zona de domiciliu.”

Intrebarea 3 : La ce distanta maxima de domiciliu poate fi amplasata aceasta unitate comerciala? Putem merge la cumparaturi, de pilda, din cartierul Berceni intr-un hipermarket din Militari?

Raspunsul Politiei Romane: Prevederile Ordonantei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19 nu mentioneaza o distanta cuantificabila, insa recomandarea pentru cetateni este sa se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. In referire stricta la exemplul dumneavoastra, un cetatean care locuieste in cartierul Berceni nu poate merge la cumparaturi pentru produse de stricta necesitate in cartierul Militari, intrucat in zona de domiciliu exista mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari.

Ordonanta militara nr. 3: „Cetatenii se pot deplasa pentru asigurarea asistentei pentru persoane in varsta, vulnerabile sau pentru insotirea copiilor.”

Intrebarea 4: Care este distanta maxima pentru care ne este permisa aceasta deplasare? Un locuitor din Bucuresti ar putea sa mearga, de pilda, sa le duca medicamente si alimente parintilor lui domiciliati in judetul Vaslui?

Raspunsul Politiei Romane: Actul normativ mentionat mai sus nu impune o limita de distanta. Referitor la intrebarea dumneavoastra punctuala, da, un cetatean din Bucuresti poate merge in Vaslui pentru a-si ingriji parintii.

Ordonanta militara nr. 3: „Cetatenii se pot efectua deplasari scurte, langa domiciliu, pentru desfasurarea de activitati fizice individuale, in aer liber, cu excluderea oricarei forme de activitate sportiva colectiva.”

Intrebarea 5: Ce inseamna in kilometri, de pilda, „deplasare scurta, langa domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui sa alerge doar in jurul blocului sau si pe strazile alaturate? Care e distanta maxima permisa?

Raspunsul Politiei Romane: Activitatile fizice, sportive trebuie realizate in jurul domiciliului sau al locului in care cetatenii locuiesc in fapt, in jurul gospodariei, casei, blocului si nu in parcuri, locuri de joaca, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim ca sunt interzise activitatile fizice colective.

Ordonanta militara nr. 3: „Cetatenii pot efectua deplasari scurte, langa domiciliu, legata de nevoile animalelor de companie.”

Intrebarea 6: Din nou, ce inseamna, „deplasare scurta, langa domiciliu”? Animalele de companie trebuie plimbate doar in jurul blocului sau proprietarii lor pot merge si in parcurile din apropiere? Cat au voie sa se indeparteze de domiciliu?

Raspunsul Politiei Romane: Plimbarea zilnica a animalelor de companie trebuie realizata in jurul domiciliului sau al locului in care cetatenii locuiesc in fapt, in jurul gospodariei, casei, blocului si nu in parcuri, locuri de joaca, terenuri de sport, etc Ordonanta militara nr. 3: „Producatorii agricoli se pot deplasa pentru comercializarea de produse agroalimentare.”

Detalii pe Libertatea.

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

3 Comments

3 Comments

  1. Gheorghe

    2020-03-29T17:31:10+03:00 at 17:31

    Am masina in bucuresti la service și sunt din teleorman pot sa merg să o iau?

  2. Brasov Georgeta

    2020-03-28T18:22:20+02:00 at 18:22

    Buna ziua,
    Am citit cele 10 intrebari/raspunsuri, insa eu am o alta situatie si nu stiu cum sa o rezolv. Locuiesc in Bucuresti (m-am autoizolat din 13 martie) si mama mea de 87 ani locuieste in Filipestii de Padure jud. Prahova (90 km). Problema este ca eu am 65 de ani. Cum ar trebui sa procedez sa ajung si sa raman acolo o perioada mai lunga, fara a face o neregula?
    Multumesc

    • Laurențiu Emanuel

      2020-03-28T23:18:01+02:00 at 23:18

      Puteți să completați pe declarație de mână motivul, iar după ce vă stabiliți langa mama dumneavoastra nu mai este o problemă. Puteți sta la orice adresa, nu cea din bletin / flotant.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top