Categorii Știri

Ce este Blue Monday și cum o poți gestiona mai ușor?

A trecut perioada sărbătorilor de iarnă, în care ne-am simțit plini de energie, fericire, cu serotonina la cote maxime. Luna ianuarie ne întâmpină adesea cu tristețe, lipsa productivității, sentimente confuze și negative. În această lună, există acea zi din an în care oamenii se simt lipsiți de energie și mai puțin fericiți – Blue Monday. Dar ce este mai exact Blue Monday, când pică și cum putem să o gestionăm mai ușor? Află cum să treci cu bine peste această zi, fără a te lăsa pradă acestei stări temporare de descurajare.

Ce este Blue Monday?

Blue Monday sau Lunea Tristă, cade în a treia zi de luni din ianuarie și este considerată cea mai tristă zi din an. A apărut într-un studiu în 2005, realizat de psihologul britanic Cliff Arnall în colaborare cu o agenție de turism. Studiul a luat în calcul diferiți factori, cum ar fi vremea și lipsa de chef generală în această perioadă. Deși nu toată lumea este de acord cu ideea, mulți recunosc că se simt mai puțin fericiți în această perioadă. 

Cum poți gestiona această zi pas cu pas?

Nu trebuie să privești această zi ca pe o corvoadă și să renunți la activitățile care îți aduc bucurie. Desigur, din cauza zilelor mohorâte, contului bancar mai puțin consistent după Crăciun și a lipsei soarelui, cel mai probabil că ai tendința de a te închide în casă. Însă, fă-ți curaj, îmbărbătează-te și urmează câțiva pași pentru a gestiona Blue Monday și a te bucura de o zi fericită. Începe cu o scurtă plimbare afară. Lumina naturală stimulează producția de serotonină, care este hormonul fericii. În loc să fii singur, petrece timp cu prietenii sau familia.

Vorbitul și râsul îți pot schimba starea de spirit și aduce o energie pozitivă. Planifică-ți timpul pentru lucrurile care îți fac plăcere. Fie că e vorba de citit, muzică sau gătit, găsește-ți pasiunile. Gândirea pozitivă și practicile de relaxare, cum ar fi meditația simplă sau respirația profundă, te pot ajuta să te simți mai bine. Nu trebuie să fii expert. Alocă câteva minute zilnic pentru a te concentra pe respirație și pentru a-ți liniști gândurile.

Pentru anumite persoane, Blue Monday poate părea o zi grea. Însă nu trebuie privită în acest fel.  Concentrează-te pe lucrurile care îți aduc bucurie, petrece timp cu oamenii dragi și ai grijă de tine. Blue Monday nu trebuie să fie doar o zi tristă. Privește-o ca pe o oportunitate de a-ți îmbunătăți starea de bine mentală.

Share
Scris de
Olănescu Andrei

Acest site foloseste cookies.

Read More