Connect with us

Știri

Ce lucruri trebuie să aibă un vânător când se duce în pădure? Cum se pregătește el pentru vânătoare?

Dacă ne imaginăm un vânător, acesta ar trebui să fie îmbrăcat în haine specifice de vânătoare, la care să predomine culorile închise, în tonuri pământii, sau de verde și maro pentru a fi mai puțin vizibil în peisajul forestier, să aibă o pălărie pe cap, un câine alături și o pușcă pe spate. Un vânător trebuie neapărat să aibă un echipament de vânătoare, necesar pentru această îndeletnicire care se practică în pădure.

În ceea ce privește adaptarea sa la condițiile meteorologice, care uneori sunt aspre, un vânător nu se sperie de vremea capricioasă, pentru asta el își pregătește haine rezistente la apă și frig. El trebuie să aibă și bocanci impermeabili, cu talpă relativ groasă, pantaloni lungi, pulover în caz că este frig, haină de ploaie, o pălărie sau o șapcă pe cap.  

Cum trebuie să fie o armă de vânătoare?

Vânătorii apreciază foarte mult armele produse de compania Blaser. Una din cele mai performante arme de vânătoare în prezent este carabina Blaser R8 Silence. Asta este folosită de anumiți vânători din România. Avantajele oferite de această armă sunt: are cursa scurtă a trăgaciului și astfel tirul este precis, se utilizează ușor datorită patului carabinei, oferă posibilitatea de încărcare rapidă prin mișcarea rectilinie a încărcătorului, este o armă fiabilă și versatilă, are cel mai sigur sistem de asigurare pentru armă, comparativ cu armele convenționale asta are țeava mai scurtă și designul mai atractiv.

Sunt multe modele de arme Blaser, din care unul foarte apreciat de vânători este carabina Blaser R8 de calibru 308. Aceasta oferă o precizie excelentă pentru toate speciile de vânat. Un alt avantaj la această armă este că nu face zgomot mare, sunetul produs nu deranjează la auz. Arma are un amortizor integrat ceea ce o face o armă ideală pentru mulți vânători.

Gadget-uri pentru vânători și accesorii de vânătoare

Vânătorii sunt interesați și de celulare robuste, de tehnologie avansată capabile să funcționeze în condiții de mediu mai dificile (ploaie, zăpadă, apă, aburi). Acestea trebuie să aibă camere de înaltă rezoluție, capacități mari de stocare a datelor, sisteme actuale Android, durată de viață lungă a bateriei, să fie capabile de dual-SIM (pentru a fi utilizate în scop profesional cât și privat), să aibă rezistență la apă, șocuri, murdărie, noroi, praf. Prin urmare ei vor un telefon performant din toate punctele de vedere, care să aibă un sistem cât mai complex. Un astfel de telefon este Cyrus Outdoor Phone.

O cameră foto de supraveghere cu senzor de mișcare este necesară unui vânător pentru a face poze de înaltă rezoluție și pe timp de zi și pe timp de noapte. Sunt camere de ultimă generație care au leduri nedetectabile de animale. Acestea au și un design interesant, sunt în culori de camuflaj. Unele au și modul GPRS pentru a trimite poze în format MMS din locul unde se află, prin intermediul rețelelor de telefonie mobilă.

Un binoclu profesional cu dispozitiv de vizibilitate și pe timp de noapte este necesar pentru un vânător pentru a observa cu exactitate zona în care se află. Sunt produse de acest fel monoculare și binoculare care permit estimarea dimensiunii unui obiect, au chiar și busole pentru a facilita orientarea în câmp deschis. Lunetele sunt foarte utile la vânătoarea de animale periculoase, pentru orice tip de vânătoare, la goană sau la pândă seara.

Alte dispozitive necesare la vânătoare sau pentru o excursie în pădure sunt așa numitele Walkie-talkie prin care poți lua contactul cu o altă persoană, de exemplu atunci când ești în pădure și ești în pericol. Cu un astfel de dispozitiv poți lua legătura cu un localnic, mai ales atunci când te-ai rătăcit în pădure.

Mulți vânători fac în prezent o greșeală mare, aceea de a cumpăra produse de calitate proastă pentru că sunt la prețuri ieftine. Când vine vorba despre alegerea echipamentului de vânătoare nu se face economie, se cumpără produse de calitate. Un produs de calitate slabă va avea întotdeauna un preț mic, iar atunci când se folosește vor apărea probleme, care vor arăta clar cât de greșit este să cumperi produse de calitate îndoielnică doar pentru că sunt la preț avantajos. Cel mai bine este să cumperi un produs de calitate mai scump, care să aibă o durată de viață îndelungată și care să funcționeze exact așa cum trebuie, la parametri maximi.

Un vânător sănătos, ambițios, care se respectă, alege mereu echipamente bune, el ține să aibă lucruri de cea mai bună calitate. Astfel de produse se pot cumpăra și în magazinele online care  comercializează o gamă variată de echipamente sportive și de vânătoare, accesorii de vânătoare, ca de exemplu: cuțit de vânătoare, briceag Opinel sau Victorinox, piatră de ascuțit cuțite, rucsac de vânătoare din piele naturală, de bovină, rezistent și impermeabil, husă carabină cu rucsac, cartușieră din piele, ochelari Maxim Ballistic, lunetă Zenith, Stratos sau Klassic Hungary, lanternă de vânătoare, căști de protecție și altele.

Vânătorii pot achiziționa și produse pentru atragerea vânatului, cum sunt atractanții sau chemătoarele electronice sau tradiționale. Prin astfel de produse care se comercializează mai nou și pe piața românească, se pot atrage animalele. Unele au un miros persistent care este irezistibil pentru masculii de cerb în perioada de bocăit. Atractanții se pun pe scoarța arborilor în zona de vânătoare, în perioada când vânătoarea este permisă prin lege.

Chemătoarele sunt dispozitive care emit sunete de păsări și care sunt ușor de setat și de folosit. Ele sunt utilizate de vânătorii de păsări, de rațe, gâște, prepelițe, fazani, dar și de vânătorii de iepuri, căpriori, porci mistreți sau cerbi.  

Vânătorii care vor să practice acest sport în mod liniștit trebuie să aibă arme și echipamente de calitate. Nici nu poate fi vorba să aibă o armă care nu funcționează chiar bine, sau să le lipsească anumite produse importante din echipamentul de bază.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top