Connect with us
Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă nu dormi suficient?

Știri

Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă nu dormi suficient?

Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă nu dormi suficient?

Somnul este funcția esențială a organismului care permite corpului și minții să se reîncarce, ajutându-ne să ne trezim plini de energie și pregătiți pentru restul activităților pe care le avem de făcut. Somnul este esențial pentru capacitatea noastră de a lupta împotriva bolilor și de a dezvolta imunitatea, precum și pentru a ne ajuta metabolismul. Dacă avem obiceiuri bune în ceea ce privește somnul putem reduce riscul de boli cronice și probleme grave de sănătate.

Ce se poate întâmpla dacă nu dormim suficient?

Atunci când nu dormim suficient sistemul nostru imunitar poate fi slăbit, pot apărea probleme de concentrare și putem lua mult în greutate. De asemenea, poate crește riscul să dezvoltăm anumite tipuri de cancer și diabet. Când pierdem deseori orele de somn există șanse mai mari să dezvoltăm probleme cu inima care pot duce la un accident vascular cerebral. 

Funcțiile creierului sunt afectate de lipsa de somn sau de faptul că nu reușim să ne odihnim în timpul somnului, de aceea este foarte important să investim în achiziționarea unei saltele de calitate care ne va asigura un somn odihnitor de fiecare dată. Memoria, luarea deciziilor și raționamentul ne sunt afectate de lipsa orelor de somn, iar timpul nostru de reacție scade. 

De ce este somnul important pentru cei mici și care sunt efectele negative ale lipsei acestuia?

Somnul este important pentru fiecare persoană dar mai ales pentru copiii mici deoarece corpul și mintea acestora sunt în continuă dezvoltare, iar pentru asta au nevoie de energie. La cei mici, lipsa somnului sau calitatea slabă a acestuia pot fi asociate cu o capacitate scăzută de a învăța și a reține informații noi, dar și cu comportamente dificile. De asemenea, copiii care nu dorm suficient pot avea tendința de a consuma alimente necorespunzătoare vârstei lor ceea ce duce la creșterea în greutate și implicit la probleme de sănătate mai târziu. 

Este foarte important să stabilim pentru copii un program de somn pe care să încercăm să îl respectăm în fiecare zi. Tot atât de important este și pentru persoanele adulte să se asigure că dorm suficient și că somnul este unul de calitate. 

Lipsa somnului ne poate face să ne simțim obosiți și iritați, poate cauza probleme în a ne duce activitățile la bun sfârșit și ne poate strica ziua deoarece s-ar putea să simțim dorința de a ajunge înapoi în pat și astfel să nu putem rezolva sarcinile pe care le avem. Dacă vrei să ai o sănătate bună, nu îți neglija somnul!

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top