Connect with us
Ghid de supraviețuire pentru situațiile în care rămâi înzăpezit și blocat în mașină pe timp de iarnă. Ce trebuie să faci

Știri

Ce trebuie să faci dacă rămâi înzăpezit și blocat în mașină

Ninsorile abundente din ultimele zile au crescut riscul ca unii șoferi să fie nevoiți să petreacă o noapte blocați în mașină. Iată ce trebuie să faci pentru a fi în siguranță, dacă rămâi înzăpezit pe drum.

Petrecerea unei nopți blocat în propria mașină, nu trebuie să fie o experiență în care viața să îți fie pusă în pericol, dacă urmezi câteva sfaturi simple.

Întotdeauna se pleacă la drum cu un rezervor plin de combustibil, baterii pline, cauciucuri adecvate și sistemul de încălzire verificat.

Racleta, săculeții cu nisip, o lopată și încărcătorul de la telefon nu trebuie să lipsească din mașină, în această perioadă.

Dacă rămâneți înzăpezit, cel mai important lucru este să nu intrați în panică. Nu ieșiți din mașină! În interior este mai cald, mai uscat și sunteți protejat de viscol. Departamentul pentru Situații de Urgență are o listă de sfaturi pentru cei aflați în asemenea situații: trebuie să trageţi pe dreapta, să porniţi luminile de avarie şi să agăţaţi o cârpă pe antena radio ori la geam, pentru a fi vizibili cât mai uşor de salvatori.

Nu țineți motorul pornit mai mult de 10 minute pe oră

Motorul nu trebuie să rămână pornit mai mult de 10 minute pe oră, pentru a încălzi interiorul. Pentru a evita intoxicarea cu monoxid de carbon, curățați țeava de eșapament de zăpadă.

Ventilați interiorul mașini ținând geamul puțin crăpat, dioxidul de carbon fiind un real pericol pentru fiecare pasager. Nu adormiți sub nicio forma cu motorul pornit! Intoxicarea cu gazele arse lovește fără avertisment.

Pe durata nopții, folosiți cumpătat resursele de apă și hrană. Starea vremii se poate înrăutăți iar blocajul poate dura mai mult timp.

Mișcarea este foarte importantă, pentru a menține căldura corpului.

Nu adormiți, pentru că s-ar putea să nu îi observați pe salvatori. De asemenea, lumina din interiorul mașinii trebuie ținută aprinsă, pentru a putea fi văzuți mai ușor.

Dacă sunteți nevoiți să ieșiți din mașină în timpul viscolului, mai puneți-vă încă o haină groasă,  ochelari de protecție la ochi și legați-vă cu o coardă de ușa mașinii. În marea albă a viscolului vizibilitatea scade la câțiva zeci de centimetri.

Citește și: Vremea provoacă haos în transporturile din Europa

Nu este recomandat să fumați, deoarece scade ritmul circulației sangvine la extremități.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a pus la dispoziţia celor care vor să plece la drum în această perioadă, o aplicaţie de mobil disponibilă pentru Android şi IOS. Aplicația oferă alerte de trafic și starea vremii. De asemenea, permite utilizatorilor să raporteze evenimentele la care sunt martori, inclusiv o secţiune dedicată sfaturilor pentru situațiile critice.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top