Connect with us
Vremea a cauzat probleme în multe țări din Europa. În Italia a fost instituit cod roșu de ninsoare.

Externe

Vremea provoacă haos în transporturile din Europa

Vremea provoacă haos în sistemele de transport de pe întregul continent. Temperaturile din termometre au scăzut sub pragul înghețului iar ninsoarea puternică a blocat numeroase drumuri. Autoritățile din Italia au instituit cod roșu de ninsoare.

Vremea în Italia

Temperaturile din zona Alpilor italieni au scăzut până la -20 de grade Celsius, iar vântul a bătut cu până la 150 km pe oră.  În zonele L’Aquila (centrul ţării), dar şi Palermo (sudul ţării), a fost emis cod roşu de ninsoare.

Îngrijorătoare este situația din zonele afectate anul trecut de cutremure devastatoare. La Amatrice, unde numeroase persoane sunt cazate încă în corturi, în cursul nopţii de joi spre vineri, s-a depus un strat consistent de zăpadă.

Pe autostrada Roma-Pescara, în dreptul localităţii Magliano Dei Marsi (provincia L’Aquila), un tir s-a răsturnat. Şoferul a fost dus de urgenţă la spital dar viaţa sa nu este în pericol.

Vremea în Austria

În Austria s-au înregistrat ninsori abundente și vânt puternic încă de miercuri. În Alpi, la 1.618 metri altitudine, vântul a bătut cu până la 161 de kilometri pe oră. Joi, temperaturile au variat între -3i şi – 12 grade Celsius. Pentru ziua de vineri, meteorologii au avertizat că în zona Pingzau, în sudul landului Salzburg, se pot înregistra minime de -23 de grade Celsius.

Mai multe drumuri din țară au fost închise temporar iar trenurile au înregistrat întârzieri în mai multe zone. Poleiul a provocat mai mult accidente, însă toate ușoare.

Vremea în Cehia

În zona Jicin, din nordul Cehiei, un tren de pasageri a deraiat din cauza unui copac căzut. Nu s-au înregistrat răniți, însă pasagerii au fost nevoiți să aștepte mai multe ore evacuarea. Accesul autobuzelor de transport la locul incidentului a fost îngreunat de nămeții de zăpadă.

Sute de locuințe au rămas fără curent, din cauza unor copaci căzuți peste liniile de curent. Mai multe drumuri au fost închise iar vizibilitatea pe șosele a fost scăzută, din cauza ninsorii abundente.

Vremea în Polonia

Mai multe curse de pe aeroportul Gdanks au avut întârzieri sau au fost redirecționate din cauza vântului puternic, a ninsorii și a poleiului.  6.000 de case din nordul ţării au rămas fără electricitate, după ce mai mulţi copaci au fost doborâţi de vântul care a bătut cu până la 70 de kilometri pe oră.

O parte din autostrada din apropierea oraşului Lodz (centrul ţării – n.r.) a fost închisă din cauza a patru accidente înregistrate în zonă. În regiunea Wroclaw, din sud-vestul ţării, trei camioane s-au ciocnit din cauza poleiului.

Vremea în Germania

Două camioane s-au ciocnit pe o autostradă din sudul Germaniei, provocând pagube de 500.000 de euro.

Nivelul apei de-a lungul coastei Mării Baltice, din nord-esul ţării, a crescut pentru scurt timp cu până la 1.7 metri peste cel normal, a anunțat Agenţia Maritimă şi Hidrografică Germană.

Mai multe mașini au fost luate de ape în orașele germane Luebeck şi Flensburg. O parte din centrul vechi al Luebeck, aflat în patrimoniul mondial, a devenit impracticabil pentru pietoni.

“Nu putem comenta deocamdată în legătură cu amploarea pagubelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei din Luebeck.

Oraşele Kiel, Rostock, Waernemuende şi Wismar, de pe coasta germană, au fost afectate de asemenea de inundaţii. Mai multe case din aceste localități au fost acoperite de ape.

Temperaturile din Germania au scăzut până la -20 de grade iar vântul a bătut cu până la 123 de kilometrii pe oră. În Bavaria a fost declarat risc sporit de avalanșe.

Vremea în țările scandinave

În Suedia, 100 de pasageri ai unui tren au rămas blocați timp de mai multe ore după ce locomotiva s-a defectat, în apropiere de satul Nattavaara, la 50 de kilometri sud de Gallivare. Pasagerii s-au strâns în același loc pentru a se încălzi, până când au fost salvați de locuitorii unui sat din apropiere.

Citește și: Localități rămase fără curent electric, din cauza viscolului puternic

Vântul puternic provocat de un val de aer rece numit Axel. De asemenea, creșterea nivelului apelor mării au provocat furtuni pe coasta de nord-est a Germaniei şi a zonei scandinave şi ninsori abundente în restul Europei.

“Am înregistrat cele mai mari nivele ale apei din ultimii 100 de ani în Sonderborg, Bagenkop, Aabenraa, Rodbyhavn, Hesnaes, Rodvig şi Koge”, a declarat un purtător de cuvânt al Institutul danez de Meteorologie, Frank Nielsen.

O parte din feriboturile care circulă în marea Baltică au fost anulate din cauza condițiilor meteo neprielnice.

În anumite zone din Scandinavia, temperaturile au scăzut până la -40 de grade Celsius.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top