Connect with us
Parastas de 40 de zile pentru Regele Mihai. Mesajul transmis de Principesa Margareta

Știri

CEA MAI DUREROASĂ ZI DIN ISTORIA RECENTĂ A ROMÂNIEI. Adio, Majestate!

Regele Mihai I al României va fi înmormântat astăzi. Sicriul cu Majestatea Sa, Mihai I al României este însoțit de mulțime și de cadre militare din Armata Română, ca un ultim omagiu.

În fața Palatului Regal oamenii au aplaudat cu miile și i-au scandat numele. Oamenii strigau „Majestate, te iubim”. Mulți au scandat „Jos comunismul”.

Prințul Charles este prezent la funeralii, alături de fostul rege al Spaniei, Juan Carlos. La funeralii participă zeci de figuri ale caselor regale europene.

19:46 Militarii trag cu tunurile la ceremonia de înmormântare a Regelui Mihai

18:30 Zeci de mii de români și-au luat rămas bun de la Regele Mihai. Au aruncat cu flori în Trenul Regal. Românii au așteptat trenul în stațiile de la Gara Băneasa până la Curtea de Argel, destinația finală.

18:27 Trenul Regal a ajuns în Gara din Curtea de Argeș.

17:27 Trenul Regal a ajuns în Gara din Pitești. Mai e puțin și cortegiul funerar va ajunge la destinația finală.

UPDATE, 15:12 Trenul Regal se îndreaptă în aceste momente către Curtea de Argeș

UPDATE, 13:08: La ora 14 și 40 de minute, Trenul Regal va purta încărcat cu sicriul Regelui Mihai către Curtea de Argeș, destinația finală.

UPDATE, 13:03 Se desfășoară slujba de înmormântare oficiată de Patriarhul Daniel.

UPDATE, 12:33: Bat clopotele în toată țara pentru Regele Mihai

UPDATE, 11:35: Cortegiul funerar se îndreaptă spre Patriarhie, unde se va oficia slujba de înmormântare. Slujba va fi una privată.

CITESTE SI: Emotionant! Ultima imagine cu Regele Mihai si Regina Ana FOTO

Regele Mihai a fost împărtăşit în prezența Principesei Moștenitoare. Care este mesajul familiei

Conform reporterilor Antena 3, Prințul Charles l-a întrebat pe președintele Klaus Iohannis dacă a auzit bine când unii dintre cei prezenți la eveniment au vrut să politizeze evenimentul dureros strigând „Jos comunismul”.

Cine a fost Regele Mihai

S-a născut la Sinaia pe 25 octombrie 1921 și a domnit în România în două etape (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947).

Regele Mihai I al României a fost fiul principelui moștenitor Carol și a moștenit de la naștere titlul de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen, titlu la care a renunțat mai târziu. Mihai I a urcat pe tronul României după ce bunicul său, regele Ferdinand, a decedat, iar tatăl principelui a renunțat la tron în favoarea fiului în decembrie 1925.

Regele Mihai era însă minor în acea perioadă, așa că atribuțiile erau preluate de o regență care a dezamăgit atât clasa politică românească dar mai ales poporul, astfel că regele Carol se reîntoarce pe tron în 1930 în mod ilegal și inventează o funcție pentru regele Mihai, aceea de Mare Voievod de Alba Iulia.

Regele Mihai a fost privat de afecțiunea familiei, dar a primit o educație aleasă. Acesta și-a văzut mama foarte rar în ultimul deceniu, care se afla în exil la Florența.

În 1939 începe cel de-al doilea Război Mondial iar România pierde în cadrul acestui război teritorii importante precum Cadrilaterul, Transilvania de nord-est, Herța, Basarabia și Bucovina de Nord. Premierul de atunci, Ion Antonescu, îi cere regelui Carol al II-lea să abdice și să plece din România, fapt pentru care se întoarce fiul său pe tron, Mihai, pe data de 6 septembrie 1940.

Regele Mihai I însă nu avea mari pârghii și era rege doar cu titlul, România fiind un stat național-legionar și cel care lua mai toate deciziile fiind generalul Antonescu. Pe 23 august 1944, România întoarce armele deoarece Uniunea Sovietică câștigă războiul și Regele Mihai instituie lovitura de stat prin arestarea generalului Ion Antonescu și restaurarea Constituției din 1923.

Odată cu întoarcerea armelor, România este ocupată de sovietici și ani mai târziu întră în epoca comunismului. Întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste este privită și astăzi ca o controversă, existând numeroase personalități care privesc cu scepticism capacitatea Regelui Mihai de a decide cu adevărat în perioada celui de-al doilea Război Mondial, având în vedere că era încă foarte tânăr, deși era major.

Regele Mihai a ținut grevă regală între 1945 și 1946, refuzând să semneze decretele noului guvern sovietic de la București, condus de Petru Groza. La presiunile venite din exterior, regele renunță la insistența de a cere demisia guvernului comunist. Regele Mihai I al României nu i-a amnistiat pe cei închiși și torturați de comuniști, printre care generalul Antonescu, deoarece potrivit prevederilor Constituției nu avea toate atribuțiile la îndemână.

În noiembrie 1947, regele Mihai călătorește la Londra, unde participă ca invitat de soi la nunta reginei Elisabeta a II-a, unde o cunoaște pe viitoarea sa soție, Ana de Bourbon-Palma. Winston Churchill l-a convins pe rege să se întoarcă în România deoarece „mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top