Connect with us

Știri

Cele mai bune remedii pentru rinita alergică

Cele mai bune remedii pentru rinita alergică

Schimbările climaterice, poluarea și chiar alimentele au dus în ultimii 40 de ani, la o creștere a cazurilor și numărului de rinită alergică. Cea mai des întâlnită formă de rinită este cea determinată de polen sau praf, iar o atenție deosebită trebuie acordată alergiilor copiilor mici.

Ce este rinita alergică?

Rinită alergică, cunoscută și ca alergia sezonieră, este o maladie cronică ce se caracterizează prin inflamația mucoasei nazale în urma expunerii la un alergen. Nu trebuie să fie neglijată întrucât afectează calitatea vieții pacientului și implică costuri și tratamente destul de ridicate pentru ameliorarea ei.

Cauzele rinitei alergice

Rinita alergică apare ca urmare a contactul mucoasei nazale cu substanța alergenică, cel mai frecvent în urma inhalării.

Din categoria pneumoalergenilor sau alergenilor inhalatori fac parte:

  • praful de casă ce conține acarieni
  • polenul (de pomi, cereale, puful de plop, ambrozie);
  • mucegaiul;
  • gândacul de bucătărie;
  • părul de animale (iepure, pisică, câine, hamster, cal etc.) și penele păsărilor;
  • diferite pulberi sau substanțe chimice folosite la locul de muncă sau în gospodărie (clor, parfum, amoniac, detergenți, formol, piper , făină etc.).

Rinita alergică simptome

Este bine de știut că alergia este o afecțiune cronică ce implică întreg organismul, precum și faptul că rinita alergică nu se limitează doar la semne și simptome nazale.

Astfel, în cadrul rinitelor alergice putem întâlni:

  • Rinoree (formarea de secreții nazale apoase) și lăcrimare (când se asociază conjunctivita alergică);
  • Strănut, cauzat de stimularea neurală asociată histaminei;
  • Prurit nazal (senzația de mâncărime la nivelul nasului);
  • Congestia nazală, generată de de creștere a permeabilității capilare și vasodilatație sub influența histaminei.

În cazul rinitei alergice la copii, ne putem ciocni cu tulburări comportamentale și de socializare, care sunt provocate de oboseala și iritabilitatea datorată alterării calității somnului nocturn. Are loc reducerea capacității de concentrare și performanțelor de învățare. De aceea tratamentul rinitei alergice la copii trebuie efectuat cât mai curând și cu recomandările medicului specialist.

Rinita alergică tratament

Prima intenție în tratamentul rinitei alergice include evitarea expunerii la alergenii care determină apariția simptomatologiei. Se pot purta măști faciale pentru praf și polen la deplasările spre exterior. Trebuie spălate cât mai frecvent mâinile cu evitarea atingerii nasului și ochilor. Străduiți-vă să îndepărtați cât mai eficient praful din locuința dvs utilizând aspiratoare speciale, reduceți contactul cu animalele de companie, curățați periodic țesăturile (pernele, paturile, pilotele).

Dacă măsurile enumerate anterior nu sunt eficiente, medicul vă poate prescrie medicamente pentru rinita alergică.

Printre medicamentele utilizate adesea se numără: 

  • Antihistaminicele – sunt o clasa de medicamente folosite pentru ameliorarea simptomelor de alergii, cum ar fi pruritul, stranutul, congestia nazala și rinoreea ; se pot administra oral, dar sunt disponibile și sub forma de spray nazal. Exemplu Loratadina, Reactin, Alerid etc.
  • Decongestionantele – ajuta la ameliorarea congestiei nazale; cel mai adesea, se folosesc sub forma de spray nazal pentru rinita alergică sau picaturi, ca de exemplu Bixtonim spray nazal; nu se recomanda administrarea acestora pe termen lung. 
  • Antagonistii receptorilor pentru leucotriene – blochează acțiunea unor substante numite leucotriene implicate în reacțiile alergice. Pot fi găsite sub formă de pastille pentru rinita alergică cum ar fi Singulair.
  • Corticosteroizii nazali – sunt considerați cel mai eficient tip de medicament pentru rinita alergica deoarece pot reduce toate simptomele și au puține efecte secundare; sunt utilizati sub forma de spray nazal. Exemplu Nasonex.
Continue Reading
You may also like...

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top