Connect with us
Cine este Tiberiu Ușeriu, câștigător de trei ori al Ultramaratonului Arctic

Știri

Cine este Tiberiu Ușeriu, câștigător de trei ori al Ultramaratonului Arctic

Tiberiu Ușeriu s-a impus pentru a treia oară consecutiv la Ultramaratonul Arctic, capătul unei curse epuizante, încheiate în 7 zile și circa 5 ore.

Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu, în vârstă de 44 ani, a reuşit să câştige, în noaptea de joi spre vineri, pentru a treia oară consecutiv din tot atâtea participări, ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat printre cele mai dificile din lume, având în vedere că se desfăşoară în zona Cercului Polar.

Ca de fiecare dată, Tiberiu Uşeriu a trecut linia de start ţinând în mâini steagul României, care avea de data aceasta pe el şi însemnele Centenarului Marii Uniri.

Mai mult, organizatorii l-au întâmpinat pe Tibi în acordurile Imnului Naţional al României şi l-au îmbrăţişat şi felicitat.

Ediţia din acest an a ultramaratonului a fost una aniversară, cea de-a zecea, astfel că organizatorii au decis să schimbe traseul şi să îl lungească cu 30 de mile (aproximativ 50 kilometri).

Din totalul de 617 kilometri, aproximativ 280 au fost parcurşi pe Ice Road, un fluviu îngheţat. Chiar dacă temperaturile au fost mai ridicate faţă de anii trecuţi, vântul şi ninsoarea le-au pus adesea probleme concurenţilor.

La startul cursei au fost înscrişi 23 de concurenţi care intenţionau să parcurgă întregul traseu, însă 16 dintre ei au abandonat pe parcurs. Printre aceştia s-au numărat şi ceilalţi trei români înscrişi în competiţie: Levente Polgar, Florentina Iofcea şi Avram Iancu.

Tibi Uşeriu s-a impus ca lider al cursei încă din prima zi, astfel că la linia de sosire avea un avans de peste 80 kilometri faţă de următorul clasat, irlandezul Paul Deasy.

În ultima săptămână, Tibi a comunicat prin telefon cu cei de la asociaţia Tăşuleasa Social, condusă de fratele său, Alin, care au publicat pe Facebook zilnic un raport de cursă, pentru a-i ţine la curent pe susţinătorii lui Uşeriu cu evoluţia acestuia.

De altfel, aceşti susţinători au decis să pregătească atât lui Tibi, cât şi celorlalţi trei români participanţi, câte o surpriză la întoarcere, constând în tricouri inscripţionate cu chipurile fanilor şi steaguri cu logoul competiţiei 6633 Arctic Ultra.

Maratonul se desfăşoară în Canada, dincolo de Cercul Polar și presupune parcurgerea a 566 kilometri în maximum 180 de ore, pe gheață, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius.

Prima reacție a lui Tibi Ușeriu după câștigarea Ultramaratonului Arctic

La finalul cursei de aproximativ 610 kilometri (380 de mile) pe care a terminat-o în mai puţin de 173 de ore, Tibi a transmis primele gânduri într-o intervenţie telefonică pentru Tăşuleasa Social.

„Am terminat! Măi am intrat într-o furtună, patru ore, ai de capu’ meu! O fost cât pe ce să mă scoată ăştia! Deci o fost ceva… ai de capu’ meu! La mişto… o fost cireaşa de pe tort!

Mă bucur c-am terminat-o. Îi mult, mult mai grea decât ce-o fost înainte. Dec ultima parte, asta de 160 de kilometrim îi numai urcări şi coborâri, exact ca prima, după aia aproape 300 de kilometri de ice-road, ceea ce m-o mâncat.

Dar aşa, per total, e mult, mult mai grea decât ce-o fost în anii trecuţi. Dar na, de asta am venit: să o termin, şi mă bucur şi că am câştigat-o.  

Mulţumesc celor care m-or urmărit, vouă că mă suportaţi, sponsorilor care m-au ajutat şi mă ajută în continuare, şi să ne vedem cu bine, acasă! Cu drag!   Mă pun, că îs praf. Deci, de fiecare data cred că-s mai praf decât am fost ultima dată”, a relatat Tibi în convorbirea telefonică.

Klaus Iohannis, mesaj pentru Tiberiu Ușeriu

Președintele Klaus Iohannis nu a ratat ocazia de a-l felicita pe ultramaratonistul Tibi Ușeriu, prin intermediul contului de Facebook.

„Felicitări, Tiberiu Ușeriu, pentru câștigarea maratonului Arctic Ultra! Pentru a treia oară consecutiv, drapelul României este dus pe primul loc în una dintre cele mai dure competiții sportive din lume.

O astfel de performanță se atinge doar cu determinare și sacrificii, iar Tiberiu Ușeriu a demonstrat, din nou, că este un luptător”, scrie preşedintele.

Tibi Ușeriu, o poveste de viață de film

În cartea sa autobiografică, intitulată „27 de paşi“, Tibi Uşeriu vorbeşte despre viaţa sa, despre o condamnare de peste două decenii la închisoare, despre jafurile armate şi tentativa de omor care l-au trimis acolo, dar şi despre reabilitarea adusă de proiectul Tăşuleasa Social şi alergatul care l-a făcut celebru.

În doar 35 de ani, am trăit multe vieţi disparate: copil bolnăvicos terorizat de un tată violent, slugă dată pe vară pe brânză, adolescent dezorientat visând să ajungă şofer de tir ca să poată fugi de toţi.

Porcar în armata română, sub comanda unui locotentent diliu, azilant politic în Berlin, holbându-mă la vitrine fără un ban în buzunar, bucătar şi pizzar într-un restaurant italian, muncit până la extenuare, martor într-o galerie de alba neagra din Gran Canaria.

Bodyguard în familia unui mafiot sârb, tâlhar la drumul mare, furând de la bogaţi, ca Robin Hood, dar nu ca să dau la săraci, fugar prin toată Europa.

Evadat din două puşcării şi, în cele din urmă, client al unui „stabiliment de lux” din care nimeni nu a reuşit să se furişeze în toată istoria lui de 100 de ani”, scrie Tibi, în carea sa.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top