Connect with us
Piața Victoriei este blocată în această dimineață. Proteste de amploare

Știri

UPDATE Incidente la mitingul COTAR: Protestatarii au aruncat cu ouă într-un taxi

Jandarmeria Capitalei anunță că, la protestul COTAR din Piața Victoriei, au avut loc incidente în urma cărora trei bărbați au fost ridicați pentru sancțiuni. Într-unul dintre incidente au fost implicați doi șoferi care au aruncat cu ouă într-un taxi ce transporta clienți, pentru că nu e la miting.

„Doi bărbați, care participau la protestul organizat în Piața Victoriei de către (Confederaţia Operatorilor şi Transportorilor Autorizaţi din România), au aruncat cu ouă în direcția unui taxi, cu clienți, ce tranzita zona, în semn de nemulțumire că nu participă și el la protest. Jandarmii, care asigurau măsurile de ordine publică la fața locului, i-au identificat pe cei doi și i-au condus la autospecială, în vederea luării măsurilor legale”, informează Jandarmeria Capitalei.

Cei doi au fost sancționați cu câte 500 de lei fiecare.

De asemenea, un alt incident a vizat un bărbat care a oprit mașina în dreptul protestatarilor din Piața Victoriei și le-a arătat semne obscene.

„Din rândul protestatarilor, un bărbat i-a adresat acestuia injurii, îndreptându-se în direcția autovehiculului”, mai arată reprezentanții Jandarmeriei Capitalei.

Și acesta a fost condus de jandarmi la mașină. Unul a primit avertisment, iar celălalt a fost amendat cu 500 de lei.

Transportatorii au protestat, miercuri, în Piața Victoriei din Capitslă, cu aproximativ 3.500 de mașini.

Membrii COTAR îşi continuă astfel protestul început din martie, cerând Guvernului să ia măsuri pentru interzicerea pirateriei şi să excludă falşii transportatori de pe drumurile din România. În plus, anterior, membrii Confederației au protestat, în mai multe rânduri, pentru legiferarea companiilor de transport alternativ.

Ca urmare a protestului transportatorilor, de miercuri, Clever a anunțat că susține practicarea transportului de persoane în condiții legale, civilizate și de siguranță. În plus, a contestat poziția COTAR, deoarece majoritatea șoferilor de taxi utilizează aplicațiile pentru a prelua comenzi.

„De aceea, apreciem faptul că actualul executiv face eforturi reale pentru a elimina pirateria și transportul ilegal. Ordonanța de urgență publicată ieri, în Monitorul Oficial nr. 289, este cel mai recent exemplu în acest sens”, au precizat reprezentanții Clever.

Aceștia au mai susținut că vicepremierul Daniel Suciu, care este și Ministrul Dezvoltării, și Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, le-au transmis că doresc reglementarea aplicațiilor pentru cele 2,5 milioane de români care le folosesc în fiecare zi.

„Obiectivul principal este acela de a crea o concurență loială pe piața din România. Fără o reglementare pentru aplicațiile de transport, vom avea doar un monopol al dispeceratelor, o soluție care s-a dovedit a fi ineficientă pentru milioanele de cetățeni. Toate acțiunile COTAR și solicitarea de a elimina de pe piață aplicațiile arată frica de avans tehnologic, de modernizare și de concurență, totul din nevoia de a conserva un sistem monopolist care ignoră complet nevoile pasagerilor. Aceste patronate nu se gândesc nici la binele pasagerilor, nici la cel al șoferilor de taxi, pentru că, în acest moment, mai mult de 70% dintre șoferii de taxi folosesc aplicațiile pentru a prelua comenzi”, au subliniat reprezentanții Clever.

Compania susține că și-a reafirmat cu fiecare ocazie poziția pro-modernizare și sprijinul pentru un progres autentic în domeniul transportului de persoane, mai ales că au „un parteneriat pe termen lung cu taximetriștii”.

„Obiectivul nostru este crearea unei concurențe loiale pe piață între diferite forme de transport, totul în beneficiul acelora care au nevoie de soluții și alternative civilizate de transport. Liberalizarea licențelor de taxi, încurajarea aplicațiilor și a serviciilor de transport alternativ reprezintă o garanție pentru accesul la cele mai bune servicii. Știm asta din experiența noastră în peste 20 de orașe din România, din relația de colaborare cu milioane de pasageri și zeci de mii de șoferi care utilizează serviciile noastre realizând lunar peste 10 milioane de curse”, au subliniat reprezentanții Clever.

Membrii Confederaţiei Operatorilor şi Transportorilor Autorizaţi din România (COTAR) protestează miercuri, în Piaţa Victoriei, cu aproximativ 3.500 de mașini, împotriva proiectului de lege privind activităţile de transport alternativ cu un vehicul cu şofer „VTS”. Ei îşi continuă astfel protestul început din martie, cerând Guvernului să ia măsuri pentru interzicerea pirateriei şi să excludă falşii transportatori de pe drumurile din România. În plus, anterior, membrii Confederației au protestat, în mai multe rânduri, pentru legiferarea companiilor de transport alternativ.

Ordonanța de urgență pentru interzicerea pirateriei în transportul auto a fost publicată în Monitorul Oficial marți, respectiv OUG nr. 21/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, actul normativ fiind adoptat de Guvern la data de 29 martie.

„Am spus foarte clar, şi nu mă schimb, că pregătim să legiferăm şi să reglementăm şi tot ceea ce înseamnă VTS, platforme, Uber, Taxify. Acest lucru se va întâmpla. Există un grup de lucru care de două săptămâni se ocupă de acest subiect şi din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Transportului, Finanţelor, Autorităţii Rutiere Române, Ministerului Dezvoltării Regionale. Suntem aproape pe final cu o formulă pe care, evident, o vom pune în transparenţă şi vom aştepta observaţiile tuturor actorilor implicaţi în acest subiect. Dar, ceea ce mi-am dorit şi ne dorim la nivelul Guvernului este să oferim cadrul concurenţial echitabil pentru absolut toată lumea şi nu să blocăm sau să favorizăm pe cineva”, a afirmat Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, luni, la Palatul Victoria.

Reprezentanții FORT susțin că miercuri va fi pus în dezbatere publică acest al doilea act normativ și că acesta este deja contestat de reprezentanții transportatorilor.

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top