Ministerul Afacerilor Interne a convocat miercuri un comandament de urgență cu privire la pesta porcină africană care a determinat până acum sacrificarea a peste 120000 de porci.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat miercuri, că s-au înregistrat 781 de focare de pestă porcină, în zece judeţe, și că peste 120.000 de porci au fost deja sacrificaţi.
Preşedintele ANSVSA a prezentat, miercuri, ultimele măsuri pe care specialiştii le-au propus pentru a limita efectele epidemiei de pestă porcină africană.
Citește și: Klaus Iohannis: „Guvernul este incapabil să gestioneze criza pestei porcine”
Potrivit acestuia, s-a recomandat menţinerea filtrelor rutiere pentru a depista tentativele de a scoate din perimetru animale bolnave sau produse provenind de la acestea. S-a mai propus și scoaterea filtrelor dezinfectoare rutiere şi menţinerea acestora doar în exploataţile afectate.
De asemenea, se menţine recomandarea pentru păstrarea avizului sanitar interjudeţean.
Citește și: Petre Daea, despre pesta porcină: „România va fi în stare să treacă peste acest moment greu”
„România şi Europa se confruntă în prezent cu cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial. Denumirea de pestă defineşte, practic, cea mai gravă boală care afectează animalele.
Pestă porcină africană este o boală virală sistemică extrem de gravă, care, în mod obişnuit, evoluează cu mobilitate şi mobilitate de până la sută la sută”, a declarat Geronimo Răducu Brănescu.
Potrivit acestuia, boala are capacitate foarte mare de răspândire, iar „ştiinţa nu este acoperitoare pentru pesta porcină africană”.
Mulţi fermieri susțin că i-au avertizat pe oficialii de la Bucureşti despre pericolul real al pestei porcine cu ani în urmă, dar au fost ignoraţi.
„Am spus-o în 2016 cu presedintele ţării si cu ministrul Achim Irimescu: domnilor, nu putem scăpa de pesta porcină africană pentru că ne invadează porcii din Ucraina şi Moldova.
Cineva a spus: am văzut cum au făcut măcel ucrainienii la graniţa cu România, pentru că au văzut ce infestare mare au, şi au venit şi i-au exterminat, si atunci foarte mulţi porci au venit la noi din Ucraina”, spune Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici Curtici.
foto: Hepta.ro
Vezi comentarii
Mi-a placut aia cu madam Lis ca-l iubeste pa sclerozatu' ala si ca ce-o sa faca ea ...dupE .... pai ce fac toate starletele ....