Connect with us
Comisia Europeană propune renunțarea la ora de iarnă

Știri

Comisia Europeană propune renunțarea la ora de iarnă

Comisia Europeană propune renunţarea la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă, în urma unei consultări la care au participat câteva milioane de cetăţeni europeni, a declarat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează AFP.

„Oamenii doresc acest lucru şi o vom face”, a spus Jean-Claude Juncker într-un interviu acordat postului german de televiziune ZDF. „Acest lucru va fi decis astăzi” în cadrul executivului european, a spus Juncker, adăugând că ideea este să se rămână permanent la ora de vară.

Propunerea Comisiei are nevoie de aprobarea statelor membre UE şi a Parlamentului European.

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august, iar trei milioane dintre respondenţi au fost din Germania.

Potrivit unor surse europene, 80% din respondenţi s-au declarat în favoarea renunţării la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă. Oficial, Comisia Europeană va prezenta joi rezultatele sondajului şi nu a dorit să comenteze în avans.

Sondajul vine ca urmare a unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European în februarie, în care s-a cerut reevaluarea regimului schimbării orei precum şi în urma solicitărilor cetăţenilor şi a câtorva state membre.

Cei care se opun trecerii la ora de vară susţin că această practică nu a generat rezultatele promise. Comisia Europeană a descoperit că economiile de energie produse de trecerea la ora de vară sunt mici.

În schimb, mulţi cetăţeni din cele 28 de state se membre se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor, inclusiv tulburări de somn, nervozitate şi lipsa concentrării.

În 2018, urmează să trecem la ora de iarnă în data de 28 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.

Citește și: Când vor cădea Paştele ortodox şi cel catolic în 2019

1 Comment

1 Comment

  1. gEORGE

    2018-09-01T11:21:35+03:00 at 11:21

    Daca se doreste asta,atunci sa se revina la ora de iarna,eu asta vreau.Si ce daca vom merge la serviciu pe intuneric ?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top