Știri
Comisia Iordache a modificat abuzul în serviciu
Parlamentarii Comisiei speciale pentru legile justiţiei au modificat luni articolul 297 din Codul penal, referitor la abuzul în serviciu. Aceștia au adoptat un amendament al PSD conform căruia pragul pentru această infracţiune nu se pedepseşte dacă nu depăşeşte salariul minim brut pe economie.
S-au înregistrat 13 voturi pentru, 7 împotrivă şi o abţinere.
Comisia pentru Legile justiției a adoptat modificarea articolului 297 din Codul Penal. Acesta reglementează infracțiunea de abuz în serviciu. Reglemtarea a trecut în forma propusă de PSD cu 14 voturi pentru, 7 împotrivă și o abținere.
Cum arată noua definiție a abuzului în serviciu, după modificările din Comisia Iordache
„Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementeate expres prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț
rudă sau afin până la gradul II, inclusiv, un folos material patrimonial și prin acesta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă”, prevede amendamentul formulat de PSD.
Comisia Iordache a decis modificare articolului 277 din Codul penal privind compromitea intereselor justiţiei, astfel că la propunerea deputatul UDMR Marton Arpaddivulgarea de informaţii confidenţiale dintr-un dosar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Citește și Comisia Iordache a avizat favorabil modificările Codului de procedură penală
De asemenea, dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă funcţionarul public se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca şi cum acesta ar fi fost condamnată riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă declaraţia se face în numele unei autorităţi publice pedeapsa se măreşte cu o treime.