Connect with us

Știri

Decizia lui Klaus Iohannis cu privire la noul premier. Mihai Tudose a fost acceptat

Noul premier al României este Mihai Tudose! ACTUALIZARE, Klaus Iohannis a anunțat decizia sa cu privire la noul premier la României. Astăzi au avut loc consultări la Palatul Cotroceni între partidele parlamentare și Klaus Iohannis, în vederea desemnării unui nou premier. Social-democrații s-au reunit în CexN la ora 10.30 la Palatul Parlamentului, unde a fost stabilit ca Mihai Tudose (vezi aici ce avere are) să fie propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier.

Klaus Iohannis a anunțat decizia sa cu privire la noul premier

Actualizare 20:00 – Președintele României a anunțat decizia sa cu privire la noul premier. Mihai Tudose a fost acceptat de președintele României și va prelua functia de prim-ministru. Mihai Tudose a fost propus de PSD-ALDE.

Declarațiile președintelui

  • PSD-ALDE susțin că au în continuare o majoritate în parlament
  • Partidele din opoziție nu au avut propuneri concrete în funcția de prim-ministru
  • Criza politică prin care trecem dăunează grav României
  • Trebuie să avem foarte repede un nou guvern
  • Având în vedere toate acestea îș desemnez pe Mihai Tudose prim-ministru pentru a elabora cât mai rapid o agendă care să permită elaborarea procedurilor parlamentare cât mai curând.

ACTUALIZARE, ora 19:26 – Președintele României, Klaus Iohannis, urmează să susțină o conferință de presă la ora 20:00 în care anunță dacă acceptă una din cele două propuneri de premeri, propuse de PSD și PMP.

Update, ora 18.35: UDMR a ieșit de la consultări. Kelemen Hunor a afirmat că este dreptul majorității să propună premierul, precizând că este posibil ca UDMR să susțină o guvernare PSD-ALDE. Reprezentanții celorlalte minorități vor discuta cu președintele în cele ce urmează.

Update, ora 17.48: PMP a ieșit de la consultările cu președinte, iar liderul partidului, Traian Băsescu, a anunțat că îl propune ca premier pe Siegfried Mureșan. Acesta are 35 de ani și este un europarlamentar al PMP, purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE) din februarie 2015.

Siegfried Mureșsan a fost și consilier al președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani.

În 24 noiembrie 2016, Siegfried Mureșan este desemnat de Comisia pentru bugete a Parlamentului European raportor al Parlamentului pentru proiectul de buget al Uniunii Europene din anul 2018, devenind astfel primul român ales ca negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE.

Siegfried Muresan

Siegfried Muresan

Update, ora 17.23: USR a anunțat că nu susține nominalizarea lui Mihai Tudose, din cauza acuzațiilor de plagiat care planează asupra acestuia. Parlamentarii acestei formațiuni nu susțin un alt guvern PSD-ALDE. Senatorul Vlad Alexandrescu a spus că varianta unui guvern de opoziție este plauzibilă, precizând că USR își dorește portofoliul Justiției.

Update, ora 16.40: Liberalii au ieșit de la întrevederea cu Klaus Iohannis. Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că susține varianta alegerilor anticipate și că parlamentarii săi nu vor vota un guvern al PSD. Cei de la USR sunt așteptați să vină la consultări!

Update, ora 15.28. Delegația PSD-ALDE formată doar din Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, a fost primită la Cotroceni de șeful statului. Întrevederea a durat circa 20 de minute, după care liderii coaliției de guvernământ au plecat. Următorii care vor veni la Cotroceni sunt cei de la PNL.

Update, ora 14.30: Cine este Mihai Tudose, propunere de premier a PSD-ALDE. Declarație de avere

Update, ora 13.15: Liviu Dragnea a dezvăluit cum a ajuns Mihai Tudose propunerea de premier!

Update, ora 13.14: Tăriceanu a confirmat că Mihai Tudose este propunerea de premier a PSD-ALDE. C.P. Tăriceanu: „Am avut o serie de consultări cu președintele PSD cu privire la o propunere pe care să o avansăm colegilor noștri și să mergem la Cotroceni. Vom merge azi la Cotroceni într-o delegație comună. Am avut un considerent în vedere. Având în vedere că PSD este partidul cu pondere mai mare, am convenit ca premierul să fie la PSD. Înțeleg că această propunere a fost validată în CexN în PSD și colegii mei au votat această candidatură”

Update, ora 12.55: Surse citate de televiziunile de știri spun că singurul rămas în cursă pentru ocuparea funcției de prim-ministru este Mihai Tudose. Conform Antena 3, această propunere i-a nemulțumit pe mai mulți membrii ai ALDE, dar formațiunea politică a ales până la urmă să susțină PSD-ul. Totodată, aceeași sursă susține că această nominalizare nu este pe placul a toți membrii PSD, care nu l-ar considera pe Tudose potrivit pentru această funcție. 

Mihai Tudose este ministrul Economiei, are 59 de ani și mai este și membru în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor. El a mai deținut funcția de ministru al Economiei și în guvernarea Ponta.

Mihai Tudose

Mihai Tudose

Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI.

Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat.


Mihai Fifor (47 de ani) este liderul senatorilor PSD și un apropiat al lui Liviu Dragnea. Acesta i-a încredințat lui Fifor funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru ancheta alegerilor prezindenţiale din 2009, pe care ar fi trebuit să o prezideze chiar liderul PSD. Fifor a fost, în mandatul trecut, şi preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana.

Mihai Fifor

Mihai Fifor

În iunie 2015, el a fost propus ministru al Transporturilor, premierul Victor Ponta transmiţându-i preşedintelui Klaus Iohannis o propunere de nominalizare în acest sens. La acel moment, social-democratul era preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi energie din Senat.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, însă, propunerea ca Fifor să ocupe portofoliul Transporturilor, motivând că „nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.

Printre propunerile PSD care vor mai fi dezbătute în ședința CExN de azi se mai numără Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Viorica Dăncilă, Adrian Țuțuianu sau Marius Nica.

Potrivit Administrației Prezidențiale, luni, la ora 15,00, vor veni la consultări reprezentanții PSD și ALDE, la ora 16,00 au fost invitați cei ai PNL, iar la ora 17,00 — USR. La ora 17,30, delegația PMP va veni la Cotroceni pentru consultări, la ora 18,00 sunt așteptați reprezentanții UDMR, iar la ora 18,30 — grupul parlamentar al minorităților naționale.

Citește și: Klaus Iohannis a anunțat: „Viitorul premier trebuie să fie…”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top