Connect with us
Delfinariul din Constanța va fi supus unei verificări intense pentru a preveni răspândirea gripei aviare. Pericolul a fost depistat în această dimineață.

Știri

Control la Delfinariul din Constanța după o alertă de gripă aviară

Delfinariul din Constanța va fi supus unei verificări intense pentru a preveni răspândirea gripei aviare. În această dimineață, o lebădă a fost găsită moartă iar controalele au relevat prezența virusului în organismul său.

În aceste condiții, Centrul Local de Combatare a bolilor din județul Constanța a fost activat pentru a perfecta o serie de măsuri de prevenție zilnică.

Delfinariul din Constanța a fost pus sub observație specială

„Recensământul și identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice și sălbatice. Vizite oficiale în toate aceste exploatații în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări. O atenție deosebită se acordă monitorizării Delfinariului Constanța, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, 28.11.2016 se va efectua un control oficial la această instituție. Specialiștii din cadrul DSVSA Constanța, vor preleva probe în vederea monitorizării sub aspectul influenței aviare”, potrivit comunicatului ANSVSA.

Totodată, atenționările autorităților vizează și proprietarii de păsări domestice care sunt obligați să se informeze în legătură cu măsurile de siguranță impuse.

Restricții majore stabilite de autorități

„Se interzice expedierea de păsări, carne proaspătă, carne tocată, carne separată mecanic, preparate şi produse din carne provenite de la păsări domestic. Același tip de interdicții se aplică și în cazul vânatului sălbatic fără avizul autorității competente sanitare veterinare. Se interzice organizarea târgurilor, piețelor și expozițiilor de animale.
Se impune intensificarea supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă. Vânătorii au fost şi solicitați pentru a coopera cu autoritățile pentru identificarea păsărilor moarte.”, se punctează în același comunicat.

Citește și:Gripă aviară la Constanța: tulpină a virusului, depistată la o lebădă moartă

Dat fiind contextul delicat, ANSVSA a demarat ample campanii de informare a publicului pentru a spori nivelul de conștientizare a problemei gripei aviare. Mai mult decât atât, DSVSA Constanța a organizat unui departament de urgență unde să se poată semnala orice caz de infestare cu virusul H5N8.

George Vintilă este redactor HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top