Connect with us

Știri

Cum se formează DEGETELE: Se confirmă o teorie din 1952

Cercetătorii spanioli confirmă o teorie din anul 1952 care spune cum se formează degetele. Teoria a fost formulată la acea vreme de matematicianul și fizicianul Alan Turing, părintele calculatorului și precursorul informaticii moderne.

Proteinele BMP și WNT sunt responsabilele formării degetelor, așa cum susținea Alan Turing în 1952 în teza sa expusă lumii întregi. În timpul dezvoltării embrionare, aceste molecule servesc pentru formarea degetelor, scria la acea dată Turing.

Proteinele interacționează într-un proces de auto-organizare producând o etapă repetitivă de expresie a genelor care determină ca celulele cu pricina să se transforme în degetele membrelor superioase, respectiv inferioare.

Astfel se explică și handicapul polidactiliei, adică persoanele care se nasc cu mai multe degete la mână sau la picioare. Turing a fost recunoscut la nivel mondial datorită descoperirilor sale științifice ce au șocat breasla oamenilor de știință în secolul trecut.

Cu ajutorul ecuațiilor matematice și cu puține cunoștințe de genetică, Turing scria în urmă cu jumătate de secol cum se formează degetele umane în faza embrionară, însă la acea vreme, toată lumea lua în derâdere analizele științifice făcute de informatician.

Odată cu descoperirea făcută de oamenii de știință spanioli se deschide o nouă dezbatere în lumea geneticii: celulele chiar sunt capabile de a se auto-organiza în structuri tridimensionale, ducând, iată, ca și în acest caz, la formarea unor noi organe, utile sau inutile corpului uman.

CONTACT REDACTIE Email: cc@smartactivity.ro Telefon: +4021 795 88 02 Dacă ai surprins o știre, scrie-ne pe adresa redactie@huff.ro, unde ne poți trimite imagini foto sau video. Publisher Adrian Vrauko Email: adrian@teotrandafir.com Consultant Anamaria Lembrău, email: anamaria@teotrandafir.com Redactori CATALIN NAE, email: catalin@teotrandafir.com CRISTINA BOSIOC,email: cristina@teotrandafir.com DANIEL ȘUTA, email: daniel@teotrandafir.com Publicitate email: sales@smartactivity.ro Departament VIDEO Producator general – Raluca Oprea email: raluca.oprea@teotrandafir.com Programator Bogdan Iacob / Telefon: 0217958802 Departament Juridic / Legal Cabinet de avocat ROBERT CIUREA email: office@avciurea.ro Director General Adrian Vrauko email: adrian@teotrandafir.com Huff.ro este administrat și deținut de SMART ACTIVITY SRL Date despre companie Adresa de corespondenta: Calea Calarașilor, numarul 173, București, Sector 3 COD FISCAL: RO34042388 CIF: J40/1060/2015 Huff.ro este un site de știri care folosește fluxurile agențiilor de presă: Mediafax, Agerpres, dar și surse proprii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top