Cercetătorii spanioli confirmă o teorie din anul 1952 care spune cum se formează degetele. Teoria a fost formulată la acea vreme de matematicianul și fizicianul Alan Turing, părintele calculatorului și precursorul informaticii moderne.
Proteinele BMP și WNT sunt responsabilele formării degetelor, așa cum susținea Alan Turing în 1952 în teza sa expusă lumii întregi. În timpul dezvoltării embrionare, aceste molecule servesc pentru formarea degetelor, scria la acea dată Turing.
Proteinele interacționează într-un proces de auto-organizare producând o etapă repetitivă de expresie a genelor care determină ca celulele cu pricina să se transforme în degetele membrelor superioase, respectiv inferioare.
Astfel se explică și handicapul polidactiliei, adică persoanele care se nasc cu mai multe degete la mână sau la picioare. Turing a fost recunoscut la nivel mondial datorită descoperirilor sale științifice ce au șocat breasla oamenilor de știință în secolul trecut.
Cu ajutorul ecuațiilor matematice și cu puține cunoștințe de genetică, Turing scria în urmă cu jumătate de secol cum se formează degetele umane în faza embrionară, însă la acea vreme, toată lumea lua în derâdere analizele științifice făcute de informatician.
Odată cu descoperirea făcută de oamenii de știință spanioli se deschide o nouă dezbatere în lumea geneticii: celulele chiar sunt capabile de a se auto-organiza în structuri tridimensionale, ducând, iată, ca și în acest caz, la formarea unor noi organe, utile sau inutile corpului uman.
Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T19:27:01+02:00 19:27
Acest site foloseste cookies.
Read More