Cutremur în România 25 aprilie – țara noastră zguduită în această seară de un seism de 4,5 grade Richter

25.04.2018
Cutremur în România 25 aprilie – țara noastră zguduită în această seară de un seism de 4,5 grade Richter

Cutremur în România 25 aprilie 2018! Un cutremur estimat iniţial la 5 grade Richter s-a produs în România la ora 20:14. Seismul s-a resimțit în București, Covasna(12km), Întorsura Buzăului(25km), Târgu Secuiesc(27km), Nehoiu(35km), Sfîntu Gheorghe(52km). Ulterior, magnitudinea a fost revizuită la 4.5.

ACTUALIZARE, ora 20:56 – Magnitudinea cutremurului din România a fost revizuită. Seismul ce s-a resimțit și la București, a fost evaluat inițial la 5 grade Richter, apoi INFP a evaluat cutremurul la 4.5 grade.

Cutremur în România – 4,5 grade pe scara Richter pe 25 aprilie

Citește aici: Cutremur în Românaia: Anunțul făcut de Gheorghe Mărmureanu după cutremurul puternic din seara asta

Ai simtit acest cutremur ? Estimeaza intensitatea resimtita in zona ta si contribuie la construirea hartii de intensitati. Afla cum a fost resimtit cutremurul in alte zone pe infp.ro.

Un cutremur cu magnitudinea de 5 pe scara Richter s-a produs miercuri seara, în zona Vrancea, la ora 20:15:47, potrivit Institutului Naþional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pãmântului (INFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 144,738 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: Covasna (12 kilometri), Întorsura Buzăului (25 kilometri), Târgu Secuiesc (27 kilometri), Nehoiu (35 kilometri), Sfîntu Gheorghe (52 kilometri).

În acest an, cel mai puternic seism, cu magnitudinea de 4,6 pe Richter, s-a produs în data de 14 martie în judeţul Vrancea, la o adâncime de 139 kilometri.

În 2017, cel mai mare cutremur de pe teritoriul ţării a fost înregistrat pe 8 februarie, în judeţul Buzău, la ora 17:08, şi a avut o magnitudine de 5 pe Richter, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti.

Cele mai puternice cutremure produse în România în ultimii 27 ani au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 pe scara Richter.

Reguli de comportament la cutremur

Informatii suplimentare

Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite:
In ziua de 25/04/2018 la ora 20:15:47(ora Romaniei) s-a produs in Romania un cutremur cu magnitudinea 5 pe scara Richter, la adancimea de 144.738km.

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Covasna(12km), Întorsura Buzăului(25km), Târgu Secuiesc(27km), Nehoiu(35km), Sfîntu Gheorghe(52km)

Cutremur în România – Seismul s-a produs la o adâncime de 145km

Cutremur de 5 grade în România! Seismul s-a resimțit și la București
Când va fi marele cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu a făcut anunțul: „Va fi unul adânc!”

Gheorghe Mărmureanu a răspuns la una dintre întrebările care îi îngrozesc pe bucureșteni și pe locuitorii din sud-estul României.

Zona seismică Vrancea poate produce neplăcute oricând. Fizicianul Mărmureanu a vorbit pentru Agerpres despre marele cutremur și a spus că va fi cu siguranță „unul adânc”.

Viitorul mare cutremur în România va avea 7,2 sau 7,9 grade, poate chiar 8 pe scara Richter. Acesta nu a spus data exactă la care România va fi lovită de cutremur, însă a descris caracteristicile acestuia.

„Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu, potrivit Agerpres.

Viitorul mare cutremur va fi asemănător celui care s-a produs în anul 1802, care a avut 8 grade pe scara Richter a mai spus specialistul pentru agenția de știri.

Când vine marele cutremur. Mărmureanu, despre semnalmentele seismelor

Cu cat timp stiu cei de la Institutul pentru Fizica Pamantului ca va avea loc un cutremur?

„E vorba de cateva secunde sau chiar zeci de secunde. In 4 secunde stim deja ce magnitudine va avea cutremurul. Avem si un sistem de avertizare a cetatenilor care este eficient, insa nu putem transmite tuturor utilizatorilor de celulare pentru ca e vorba de un cumul de date impresionant.

Putem trimite in 27 de secunde prin sistemul de alarmare ca va avea loc un cutremur, fata de Rusia si Bulgaria unde sistemul te avertizeaza cu 92 de secunde inainte. In cel mai bun caz, romanii pot afla in maximum 30 de secunde ca va fi un cutremur”, ne-a declarat mai de mult Mărmureanu.

Animalele pot prezice cutremurele: „Da, acesta nu este un mit, spre deosebire de alte povesti cum ca ar ploua inainte sau ca se schimba ceva in atmosfera.

Am constatat ca pestii ies din acvariu pentru ca apa exercita o presiune foarte mare asupra lor, iar perusii, care de obicei fac galagie, tac. Animalele pot simti cutremurul chiar si cu cateva ore inainte”, ne-a mai spus Mărmureanu.

Anul trecut, în luna octombrie, s-au înregistrat două seisme cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter în zona Vrancea (unul în judeţul Vrancea, în 8 octombrie, şi unul în judeţul Buzău, în 28 octombrie).

În 2017, în România, cel mai mare seism a fost înregistrat pe 8 februarie, în judeţul Buzău, la ora 17:08, şi a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter, cutremurul fiind resimţit şi la Bucureşti.

Cele mai puternice cutremure produse în România în ultimii 27 ani au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.

Cutremur in luna Martie

Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit în scădere la 4,4 pe scara Richter magnitudinea cutremului înregistrat miercuri la prânz, la ora 12:24, în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea.

Şi adâncimea la care s-a produs seismul a fost revizuită în scădere la 137 de kilometri, de la 157 kilometri iniţial. Cutremurul a avut loc în apropierea oraşelor Nehoiu (41 km), Covasna (45 km), Slănic-Moldova (52 km), Târgu Secuiesc (55km) şi Odobeşti (56 km).

Potrivit datelor INFP, acesta este cel mai puternic cutremur produs în România în 2018. Anul trecut, în luna octombrie, s-au înregistrat două seisme cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter în zona Vrancea (unul în judeţul Vrancea, în 8 octombrie, şi unul în judeţul Buzău, în 28 octombrie).

În 2017, în România, cel mai mare seism a fost înregistrat pe 8 februarie, în judeţul Buzău, la ora 17:08, şi a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter, cutremurul fiind resimţit şi la Bucureşti.

Cele mai puternice cutremure produse în România în ultimii 27 ani au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.

* ORA 12.35 Cutremur de 4,7 pe scara Richter în zona Vrancea, miercuri la prânz

Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 pe scara Richter s-a produs miercuri la prânz, la ora 12:24, în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul s-a produs la o adâncime de 157 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (41 km), Covasna (45 km), Slănic-Moldova (52 km), Târgu Secuiesc (55km) şi Odobeşti (56 km).