Connect with us
De ce a fost neobişnuit cutremurul de 5,3 grade de azi noapte

Știri

De ce a fost neobişnuit cutremurul de 5,3 grade de azi noapte

Cutremurul de 5,3 grade de azi noapte a produs panică, iar modul ciudat în care seismul s-a manifestat nu a fost semnalat doar de către amatorii fenomenului, ci şi de către directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionaşcu.

Cutremurul de 5,3 grade, mecanism ciudat

Acesta a spus că seismul de azi noapte a avut un mecanism ciudat şi a fost unul destul de însemnat ca magnitudine.

Este al doilea seism major din 1999 încoace, susţine directorul INFP. „Cutremurul a fost destul de semnificativ din punctul de vedere al magnitudinii. Adâncimea a fost de 91 de kilometri. Seismul s-a produs în partea de nord-est a regiunii Vrancea şi a avut un mecanism destul de ciudat deoarece efectele sunt către nord-est şi estul României.

CUTREMUR DE 5,3 ÎN ROMÂNIA. Iaşi: Două persoane s-au accidentat, iar alte 12 au făcut atacuri de panică în urma seismul de 5,3 pe Richter

Două seisme de 3,1 grade în Buzău

Cutremurele de adâncime şi cele de suprafaţă sunt la fel de periculoase. Cele de adâncime trebuie să aibă magnituni foarte mari pentru a produce pagube materiale, iar cele de suprafaţă produc pagube materiale la adâncimi mici şi pe o arie foarte mică. Cutremurele adânci produc pagube pe arii foarte mari.

Acest cutremur a mai avut o replică, la ora 2:45 şi a avut magnitudinea 2,7 la o adâncime de 76 de kilometri. De obicei, cutremurele adânci nu au replici. De remarcat, acest cutremur a avut acelaşi mecanism ca cel de-al doilea cutremur major din 1990, cel cu magnitudinea de 6,9.
Avem înregistrări ale mişcării solului cu valori destul de mari la Bârlad, Iaşi şi Vaslui, ceea ce arată că mecanismul de rupere a faliei este către nord-est”, a declarat Ionaşcu la Digi 24.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top