Știri

Declarația pe propria răspundere: se pune ora?

Declarația pe propria răspundere pe care toți cetățenii trebuie să o aibă când ies din casă a adus multe nelămuriri. Președintele României a prelungit în timpul săptămânii trecute starea de urgență cu încă 30 zile. Asta înseamnă că fiecare cetățean trebuie să aibă în fiecare zi cu el declarația pe propria răspundere când iese din locuință. Românii au avut cel mai des întrebarea dacă trebuie să scrie și ora pe acea declarație. Apoi autoritățile au răspuns că nu este nevoie acest lucru.

Declarația pe propria răspundere: se pune ora?

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă în mod obligatoriu următoarele informații: nume, prenume, data nașterii, adresa locuinței, locul/locurile și motivul deplasării, data și semnătura.

Cetățenii trebuie să știe că semnătura trebuie neapărat să fie olografă, adică trebuie să fie scrisă de mână. Mai mult, există o altă variantă de a scrie declarația pe propria răspundere online folosind o semnătură electronică.

Ulterior, autoritățile au decis ca semnătura olografa să fie singura variantă valabilă. Formularul poate fi completat în rest în varianta online, disponibilă pe site-ul sts.ro. S-a luat această decizie doar pentru că semnătura electronică este accesibilă doar unor persoane care îndeplinesc anumite condiții. Aceste condiții sunt prevăzute în Legea 455/2001.

Încă o informație utilă este faptul că adresa locuinței nu trebuie să fie aceeași cu cea din buletin. Se poate trece adresa în care cetățeanul locuiește la momentul de față. La fiecare părăsire de domiciliu, cetățenii trebuie să aibă la ei actul de identitate.

Adeverința de la angajator

Persoanele care trebuie să ajungă la locul de muncă au nevoie să dețină o adeverință de la angajator. Pe lângă datele personale ale angajatului, adeverința trebuie să conțină și alte informații completate de angajator.

De exemplu, pe adeverință trebuie menționat că angajatul este cerut la locul de muncă deoarece rolul său este esențial pentru acea companie. Mai mult, ar trebui menționat că nu poate lucra de acasă.

Mai trebuie menționat traseul pe care angajatul îl parcurge pentru a se duce la muncă și mijlocul de deplasare. Adeverința eliberată de angajator nu va fi completată în fiecare zi, ci se va trece o perioadă de timp ca valabilitate.

Cei care au o adeverință de angajator nu trebuie să completeze declarația atunci când se duc la muncă.

Acest articol a fost actualizat la: 2020-04-21T22:28:06+03:00 22:28

Share
Scris de
Oana Pauna

Acest site foloseste cookies.

Read More