Connect with us
Decret: cununii și înmormântări cu minim de persoane

Știri

Decret: cununii și înmormântări cu minim de persoane

Cununiile, înmormântările vor putea fi efectuate cu un număr minim de persoane în contextul prelungirii decretului cu încă 30 zile. Un decret care aduce o veste bună.

Decret: cununii și înmormântări cu minim de persoane

Decretul legat de prelungirea stării de urgență cu 30 zile adiționale, prezentat azi de Klaus Iohannis aduce vești bune. Acesta le oferă oamenilor posibilitatea de a efectua cununii, botezuri, înmormântări cu minim de persoane. Totuși vor trebui respectate măsurile de protecție individuală și colectivă pentru a preveni răspândirea Covid-19.

„Slujitorii cultelor religioase recunoscute oficial în România pot oficia în lăcaşurile de cult, în spaţii publice sau în spaţii private: practicile şi ritualurile cu caracter public specifice cultului, fără participarea publicului; practicile şi ritualurile cu caracter privat specifice cultului, precum botezurile, cununiile sau înmormântările, cu participarea numărului minim de persoane potrivit normelor canonice şi cu respectarea strictă a măsurilor de protecţie individuală şi colectivă pentru prevenirea răspândirii COVID-19”, prevede articolul 1, alineatul 2.

În perioada stării de urgență se interzic organizarea și desfășurarea oricărui tip de evenimente colective desfășurate în spații deschise. De asemenea se mai interzic oricare tip de întruniri în spații închise.

Ministerul Apărării Naționale

Mai mult, Ministerul Apărării Naționale va sprijini la cerere Ministerul Afacerilor Interne pentru a asigura paza și protecția unor obiective/zone.

„Personalul militar din Ministerul Apărării Naţionale care participă la misiunile de sprijin în domeniul ordinii publice ori pentru asigurarea pazei şi protecţiei unor obiective/zone este abilitat să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor, precum şi să verifice motivul deplasării/circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei”, arată textul citat.

Militarii pot să interzică, cel puțin temporar, pătrunderea în clădiri, localități, zone geografice delimitate sau marcate unde sunt dispuse măsuri de izolare sau carantinare. Aceștia mai pot evacua temporar oricare persoană. Asta doar dacă se află în caz de pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a altei persoane sau a sa.

De asemenea, instituțiile din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și de securitate națională pot să angajeze fără concurs. Colaborarea se face pe o durată determinată de 6 luni cu persoane din sursa externă. Totuși acestea trebuie să nu mai aibă un contract de muncă activ.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top