Categorii Știri

Descoperire socanta legata de SMARTPHONE-uri: Ce inseamna „sindromul vibratiei fantoma” si cum te afecteaza

Telefonul mobil ne este prieten, dar ne poate fi si dusman. Dependenta de smartphone a fost comparata adesea cu dependenta de droguri, fiind una dintre adictiile secolului XXI.

Dependenta de smartphone nu reprezinta doar o problema de natura sociala (oamenii devin tot mai izolati), ci ascunde o serie de alte lucruri extrem de interesante. Cercetatorii au descoperit ca exista un sindrom denumit sindromul vibratiei fantoma produs de telefoanele inteligente.

Uneori avem senzatia ca smartphone-ul vibreaza, desi nu se intampla asta si nici macar nu avem telefonul asupra noastra. Explicatia gasita de oamenii de stiinta este una de-a dreptul terifianta.

CITESTE SI: Smartphone-urile vor disparea in cinci ani! Cu ce vor fi inlocuite

Cel mai socant moment pe care multi oameni l-au trait este acela in care simt ca telefonul vibreaza chiar si atunci cand nu au telefonul la ei. Profesorii de la Universitatea din Indiana (SUA), Michelle Drouin si Daren H. Kaise au analizat peste 200 de studenti dintre care peste 80% au trait sindromul vibratiei fantoma.

Motivul pentru care simtim acest lucru este dependenta de telefonul inteligent. Este o forma de halucinatie la propriu care cu cat este mai intensificata, cu atat produce batai mai puternice ale inimii, existand chiar riscul unui atac de panica.

Tehnologia moderna este deja parte din noi, iar folosirea gadgeturilor fara moderatie ne pot crea serioase probleme de sanatate, sustin cercetatorii.

Am intrebat mai multe persoane daca au patit acest lucru si ce cred despre acest fenomen. Radu din Sibiu ne spune: „Am patit des asta, chiar si atunci cand nu luam telefonul la mine in oras. Simteam ca vibreaza in buzunarul de l;a geaca, dar acolo nu aveam decat o bricheta si un pachet de servetele”.

Si Liliana a trait aceeasi senzatie: „Eram cu mama la cina si dintr-odata am intrat in panica. Cautam telefonul cu disperare pentru ca am crezut ca am primit un mesaj, mai ales ca era si pe modul vibratie. Dupa ce am gasit telefonul in camera, am vazut ca nu primisem nici macar un apel”.

foto: resources.uknowkids.com

Acest articol a fost actualizat la: 2016-12-27T17:09:34+02:00 17:09

Share
Scris de
Adrian Vrauko

Acest site foloseste cookies.

Read More