Despre contraceptive, pe șleau

14.02.2019
Despre contraceptive, pe șleau

Contraceptivele luate fără acordul medicilor pot cauza serioase probleme de sănătate femeilor, iar asta o spune un doctor.

Riscul administrării contraceptivelor fără aviz medical

Cel mai mare risc al administrării acestor pilule este adenomul hepatic, o tumoră benignă a ficatului, organ care este primul afectat de contraceptive.

În emisiunea „Ce se îbtâmplă, doctore?” de la PRO TV, realizatoarea Oana Cuzino a stat de vorbă cu un medic pentru a afla cum influențeazî contraceptivele ficatul.

„Administrarea haotică a unor asemenea medicamente afectează în timp vasele ficatului”, explică Oana Cuzino.

Spusele ei sunt completate de Dr. Gabriela Smira, medic primar medicină internă: ”Sunt multe tinere care îşi administrează aceste pilule pur şi simplu. Ele sunt la liber şi pacientul consideră că nu are nevoie de o îndrumare specială.

CITEȘTE ȘI: Nu consumati cafea in timpul menstruatiei! Iata de ce!

Este permis sexul in timpul MENSTRUATIEI?

Consumul acestor medicamente, haotic, pe termen lung, duce la apariţia unor modificări structurale ale ficatului, până la formaţiuni nodulare. Găsim în ficat noduli, leziuni hepatice.”

„Pilulele anticoncepţionale au efect strict pe perioada pe care sunt administrate, cine întrerupe pilula, în luna imediat următoare, fertilitatea revine imediat”, spune Dr. Adriana Constantin, citată de ”Ce se întâmplă, doctore?”.

Oana Cuzino le-a sfătuit pe femeile care au mai luat pilule anticoncepționale sau au de gând să le ia să își facă anual o ecografie abdominală, indiferent de vârstă sau sex. Leziunile ficatului pot fi depistate din timp cu ajutorul acestei proceduri noninvazive.