Astăzi are loc o dezbatere publică la Ministerul Justiției pe tema grațierii și modificării codului penal. La această dezbatere sunt așteptate peste 200 de persoane. Evenimentul are loc la o zi după ce peste 40.000 de oameni au protestat în București împotriva acestor două proiecte.
Update, ora 14:25: Declarații șeful ANP: Concluziile dezbaterii nu s-au tras, decizia aparține Ministerului Justiției. În funcție de concluziile care se trag, Administrația Națională a Penitenciarelor le va pune în aplicare.
Nu există nicio garanție că un om care a comis o infracțiune nu o va mai face. Toate programele se bazează pe valorile și nevoile pe care le au deținuții în penitenciar.
Update, ora 13:15: Klaus Iohannis solicită Guvernului să abandoneze demersurile cu privire la legea grațierii.
„Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă.”, a anunțat președintele României pe pagina de Facebook.
Update, ora 11:01: Declarații Gigi Becali: „Este un proiect şmechereşte. Vă dau cazul Vişinescu: iese peste trei ani. De aia oamenii ies în stradă. Eu am propus între trei şi patru ani pentru abuz în serviciu. Eu am fost acolo (în penitenciar, n.r.) şi ştiu. (…) Ăla care a furat un cârnat e la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi”, a spus Becali în intervenţia sa la dezbaterea publică de la Ministerul Justiţiei.
Update, ora 10:23: Gigi Becali a fost primul care a luat cuvântul în dezbaterea publică.
Update, ora 10:00: Declarații Florin Iordache: Toți cei care și-au prezentat doriná de a participa la această consultare vor participa astăzi. Discutăm despre un proiect al legii grațierii. Nu vor beneficia nici violatorii, nici criminalii, nici cei acuzați de fapte de corupție, nici cei recidiviști. Cel de-al doilea act normativ vine să pună în concirdanță deciziile asupra codului penal.
Toți reprezentanții presei îi invit să rămână în sală, dar cameramanii să închidă camerele.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că la dezbatere, programată să înceapă la ora 10.00, sunt aşteptaţi toţi cei care s-au înscris.
Jurnaliştii vor avea acces la dezbatere, deşi iniţial urmau să participe doar la o declaraţie de presă după eveniment. Însă, nu vor avea voie să filmeze sau să înregistreze dezbaterea.
Dezbaterea publică privind proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse este programată luni, între orele 10.00 şi 12.00 la sediul Ministerului Justiţiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizează reprezentanţii MJ.
Timpul alocat fiecărei intervenţii este de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual, potrivit MJ.
Citește și: Proteste duminică, 29 ianuarie, în București și alte orașe. Zeci de mii de oameni în stradă VIDEO
Dezbaterea are loc la o zi după ce peste 40.000 de oameni au protestat în Capitală faţă de cele două proiecte de ordonanţă, în urma unui apel lansat pe Facebook.
Acest articol a fost actualizat la: 2017-01-30T14:31:29+02:00 14:31
Acest site foloseste cookies.
Read More