Dosarul Roșia Montană a fost depus la UNESCO pentru includerea în patrimoniul mondial. În ultimii ani s-au făcut demersuri pentru a proteja valoarea culturală a zonei, mai ales în fața exploatării aurului cu cianură.
Guvernul condus de Dacian Cioloș a depus ieri, în ultima zi a mandatului, dosarul a cărei pregătire a început încă din 2011.
„Protecția patrimoniului național este una dintre responsabilitățile principale ale Ministerului Culturii și intră în prerogativele sale fundamentale. Depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO finalizează un proces început încă din 2011 (când Comisia Națională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO) și continuat în mandatul Guvernului condus de Dacian Cioloș, prin adăugarea Roșiei Montane pe Lista Indicativă a României la UNESCO în februarie 2016.
Nu este, așadar, un act de dispoziție cu caracter de noutate care să fie limitat de prerogativele restrânse ale Guvernului României în această perioadă, ci un act de administrare în vederea conservării patrimoniului național”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Culturii.
Valoarea culturală a Roșiei Montane a fost recunoscută de numeroase grupuri și organizații specializate în cercetarea și protejarea patrimoniului. Articolul 4 din Convenția Patrimoniului Mondial impune obligația declanșării procedurilor pentru ocrotirea obiectivului respectiv, imediat după stabilirea valorii obiectivului. Includerea în patrimoniul mondial este primul pas al procedeului.
„Valoarea excepțională a Roşiei Montane este recunoscută și afirmată de un număr fără precedent de grupuri, instituții și organizații ale specialiștilor din țară și din străinătate în domeniul cercetării și protejării patrimoniului, dintre care este suficient să amintim ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial.
Odată identificată valoarea excepțională a unui obiectiv, articolul 4 din Convenția Patrimoniului Mondial impune obligația declanșării procedurilor pentru ocrotirea obiectivului respectiv, iar includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial este primul pas în acest sens”, se mai menționează în comunicat.
Ministerul Culturii precizează că Roșia Montană este un monument istoric de importanță națională și universală. Totodată, această zonă se află pe lista celor mai periclitate șapte situri din Europa.
„Recunoașterea internațională a valorii universale a patrimoniului național face parte dintre îndatoririle impuse de legea românească și de convenția UNESCO semnată de România. Am considerat necesar să abordăm acest subiect cu ceea ce el are ca dată esențială: un monument istoric de importanță națională (și recunoscut ca atare de Statul Român), și universală, aflat totodată pe lista celor mai periclitate șapte situri din Europa (1) și a celor mai periclitate din lume (2). Recunoașterea internațională a unor situri de asemenea valoare este chiar misiunea UNESCO și a României, prin semnarea Convenției privind Protecția Patrimoniului Mondial, Cultural și Natural.”
În prezent, România are șase poziții culturale și o poziție naturală în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Bisericile cu pictură exterioară din Moldova, Mănăstirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetățile dacice din Munții Orăștiei, Centrul istoric al Sighișoarei, Bisericile de lemn din Maramureș și Delta Dunării.
Citește și: Oraşul Timişoara a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021
Includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este decizia exclusivă a Comitetului Patrimoniului Mondial.
În perioada februarie-august 2017 se va face evaluarea tehnică a dosarului, iar în septembrie să va face o vizită de evaluare pe teren.
Decizia privind includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO va fi luată în iulie 2018.
Acest site foloseste cookies.
Read More