Politic

Mădălina Dobrovolschi: Președintele este indignat de demersul Avocatului Poporului

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, va susține joi, de la ora 15.30, o declarație la Palatul Cotroceni.

Update, 15:32: Declarații Mădălina Dobrovolschi: „În același timp președintele este surprins de rapiditatea cu care avocatul poporului dorește să devină util noului Guvern. În 2001, România era într-un plin proces de integrare în UE. Atunci a fost adoptată o lege prin care persoanele condamnate penal nu mai aveau dreptul să fie miniștri sau prim-miniștri. În toți acești ani nimeni nu a considerat că este o problemă de moralitate.

Aș vrea să vorbesc de articolul 58 din Constituția României. Rolul avocatul poporului este cel de a apăra drepturile și libertățile persoanelor publice.

Să ne uităm la articolul 16. Ne spune ă funcțiile se exercită în condițiile legii. Președintele , așa cum știți, a subliniat că este foarte important să avem legi clare. În contextul pe care l-a prezentat se pune alt semn de întrebare. Prin demersul avocatul poporului se poate deschide poarta condamnaților penali să ocupe funcții.

Este rolul președintelui să atragă atenția când există astfel de semnale. Este clar că nu este scopul principal acela de a clarifica un text al Constituției. Să ne gândim cu toții dacă această situație ar fi favorabilă.

Aș vrea să nu anticipăm nimic din ceea ce se va întâmpla în perioada următoarea.

Avocatul poporului trebuie să asculte mesajul din partea președintelui și să analizeze.”, a decllarat purtătorul de cuvânt al președintelui.

Declarația vine după ce Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea 90/2001 care le interzice persoanelor care au suferit condamnări penale să fie membri ai Guvernului.

Legea îl vizează direct pe Liviu Dragnea, șeful PSD, condamnat în dosarul Referendumului la doi ani de închisoare cu suspendare.

Huff.ro va transmite Live Text declarațiile purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Acest articol a fost actualizat la: 2017-01-05T15:38:40+02:00 15:38

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More