Știri

UPDATE: E OFICIAL! S-a decis ce se întâmplă cu Guvernul Grindeanu

PSD şi ALDE și-au retras sprijinul politic pentru Guvernul Grindeanu. Mâine urmează ca liderii coaliţiei de guvernământ să stabilească noua propunere de premier, care va forma noul guvern.

ACTUALIZARE, 15 IUNIE, 13:41 – Traian Băsescu: „Fostul PDL poate fi mândru, a furnizat PSD doi oameni care stiu să distrugă un partid”

PSD a convocat sedința CExN la ora 14:00. Ce se întamplă cu premierul Sorin Grindeanu

Update, ora 22.15: Dragnea: Am facut o evaluare a implementarii programului de guvernare. O analiza care a fost anuntata dupa instalarea Guvernului. Am avut varianta nu foarte confortabila sa spunem adevarul oricat ar fi fost de crud. S-a lucrat la un document care sa ne arate unde suntem in aceasta zi si sa luam decizia corecta, sa stabilim calea de urmat si cum putem urma intarzierile. Este o actiune in premiera, cand un partid are curajul sa isi faca radiografia dupa 6 luni de guvernare.

Documentul ne-a arata ca directia e buna, dar ritmul de implementare este scazut. Romania are o fereastra de oportunitate uriasa ca ritmul de dezvoltare sa fie semnificativ.

Analizand acest document majoritatea colegilor, inclusiv eu, au tras conculzia ca o parte din membrii Guvernului nu au luat in serios programul de guvernare. N-au resuit sa stabileasca relatii intre ministere sau cu primul-ministru.

Primul ministru nici macar n-a asteptat sa ne indreptam catre un vot in sedinta de azi. Eu am condus intalnirea si am cerut colegilor sa nu se escaldeze un conflict si sa nu se discute cu patima. Din pacate premierul n-a asteptat sa se ia o decizie. Ne-a zis ca isi da demisia daca presedintele numeste alt premier PSD si ca putem sa il excludem din partid.

Toti membrii PSD din Guvern si-au prezentat demisiile. Am luat act de anuntul premierului de a-si da demisia. PSD e pregatit sa formeze cu ALDE un nou guvern care va avea o foaie de parcurs mai bine structurata. Continuarea guvernului in actuala stare cu Grindeanu sau nu prim-ministru, risca ca in Romania, in trei luni de zile, programul de guvernare sa fie imposibil de pus in practica.

Update, ora 22.00> Potrivit Digi 24, ministrii care au dorit sa ramana in actualul cabinet au fost amenintati cu excluderea din partid. PSD si ALDE l-au anuntat pe presedinte ca au retras sprijinul Guvernului.

Update, ora 21.48:  În ședința Comitetului Executiv al PSD s-a decis retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu. Acest gest politic este o invitație din partea conducerii PSD pentru ca Sorin Grindeanu să își dea demisia din funcția de premier.

Chiar dacă nu au încă pe masă demisia lui Sorin Grindeanu, liderii PSD au convocat ședința Comitetului Executiv, mâine, 15 iunie,  în care vor alege un nou premier pe care să-l prezinte la Cotroceni.

UPDATE, 20:08 Concluziile CEx: Lipsă de comunicare între premier și miniștri, lipsa unui control a implementării măsurilor din programul de guvernare, lipsa suportului aparatului de specialitate pentru adoptarea unor măsuri noi, de reformă, întârzieri majore în implementarea calendarului de investiții, senzația de abandonare a luptei cu marea evaziune.

UPDATE, 20:06 Lider PSD, pentru HUFF.RO: „Partidul se află într-o criză cum n-a fost de vreo 15 ani. Nebunia asta îmi amintește de perioada când Năstase a fost debarcat pentru Geoană. Nu știi în ce tabără să fii”

UPDATE, 20:04 Grindeanu refuză să își depună demisia, susțin surse din PSD pentru HUFF.RO.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Înainte de această ședința CExN a PSD, a avut loc o întrevedere a liderilor ALDE, aceștia hotărând să retragă primii sprijinul politic pentru cabinetul Grindeanu. Miniștrii ALDE vor demisiona mâine din Guvern, susține Antena 3.

„Noi am votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul condus de Sorin Grindeanu. Colegii mei m-au înştiinţat că sunt cu demisiile scrise deja. Sunt solidari cu această decizie a biroului politic central de retragere a sprijinului politic”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE.

Totodată, se așteaptă ca și PSD să retragă sprijinul politic pentru Grindeanu, susține Digi 24, care informează că cei mai muți membri ai actualului Executiv și-au semnat deja demisiile.

Potrivit evaluării PSD, 60% dintre obiectivele din programul  de guvernare nu au fost atinse. Justiția, Transporturile și Internele sunt codașe în evaluarea social-democraților, în timp ce ministerul Muncii este fruntaș.

Înainte de această ședință a CexN a PSD, Liviu Dragnea, președintele partidului declarase că nu îi cere demisia lui Sorin Grindeanu.

„Nu am cerut demisia nimănui, nici a premierului, nici a vreunui ministru. Demisia este un act de voință al fiecăruia”, a precizat Liviu Dragnea, adăugând că „nu mai putem lăsa lucrurile să evolueze ca până acum”.

Înainte de această ședință, Sorin Grindeanu declarase că se așteaptă la o „execuție publică”.

Citește și: Sorin Grindeanu a făcut anunțul așteptat de toată țara. Ce se întâmplă cu Guvernul!

Acest articol a fost actualizat la: 2017-06-15T13:41:45+03:00 13:41

Share
Scris de
Catalin Nae
Stiri Despre grindeanuguvern

Acest site foloseste cookies.

Read More