Educatie

Alexandru Rafila susține școala în regim fizic, chiar și la o incidență de 3 la 1000 de locuitori

Situația din România este din ce în ce mai dificilă. Autoritățile se gândesc la cele mai negre scenarii și au în vedere aplicarea unor măsuri stricte pentru a preveni o tragedie. În ultimele zile, numărul de cazuri noi de îmbolnăvire a explodat, depășind chiar și 4000 de infectări pe zi, ceea ce este un semnal de alarmă pentru oameni și pentru cei responsabili de controlarea pandemiei. Odată depășită rata de incidență de 3 la 1000 de locuitori, școala ar trebui mutată exclusiv în mediul online, însă Rafila nu este de acord cu asta.

Alexandru Rafila nu susține școala online

Situația din România se complică pe zi ce trece. Numărul de infectări a explodat, ceea ce alarmează pe toată lumea. În contextul în care o localitate ajunge la o rată de incidență de 3 la mia de locuitori, școlile vor fi închise și se va trece exclusiv la cursurile online, ceea ce ar urma să se întâmple cât mai curând în București. La fel s-a întâmplat în Alba Iulia, unde a fost depășit acest prag, motiv pentru care elevii învață din nou de acasă, iar mai multe măsuri de prevenire a îmbolnăvirii au fost impuse pentru următoarele 14 zile.

Aelxandru Rafila a vorbit despre acest subiect, explicând că autoritățile ar trebui să analizeze bine situația și să nu treacă direct la a impune restricții, mai ales când vine vorba de școală. El crede că nu orice școală ar trebui închisă și mutată în mediul online, pentru că mersul în instituțiile de învățământ chiar nu este un pericol pentru unii elevi.

De exemplu, unele școli, în special cele din mediul rural, pot fi aproape de casele copiilor, care nu trebuie să se deplaseze cu vreun mijloc de transport în comun, ceea ce înseamnă că expunerea nu mai este la fel de mare. Alexandru Rafila crede că autoritățile trebuie să fie cât mai flexibile, să se asigure că este nevoie de adoptarea unei astfel de măsuri și să facă tot posibilul pentru care oamenii să revină la normalitate, fără a mai schimba radical cursul lucrurilor.

„Sunt nişte parametri, o cifră, 3 la mie, incidenţa cumulată în ultimele 14 zile, dacă suntem sub 3 la mie păstrăm şcolile în scenariul verde sau galben, dacă depăşim trecem în scenariul roşu. Să ştiţi că nu e nicio diferenţă între 2,9 şi 3,1. Cred că ar trebui să fim puţin flexibili. Sigur că trebuie analizată situaţia din fiecare şcoală şi cine merge la şcoală, câţi copii sunt în şcoală, dacă sunt şcoli de proximitate. Dacă, de exemplu, 95% din elevii unei şcoli locuiesc în prejma şcolii şi se deplsasează pe jos la şcoală, eu acea şcoală nu aş închide-o. Dacă şcolile însă sunt la distanţă, 30-40% din elevi vin cu mijloace de transport în comun, aglomerează traficul, atunci acolo probabil e bine să închizi şcoala două săptămâni, să reduci transmiterea în comunitate.”, a explicat Alexandru Rafila.

 

Share
Scris de
Andreea Oprea