Locale
Scenariul roșu, impus într-un municipiu din România
Situația din România este din ce în ce mai dificilă. Lucrurile par că scapă de sub control în ultima vreme, având în vedere că numărul de îmbolnăviri a crescut drastic, iar tot mai multe zone sunt în pericolul de a intra în scenariul roșu, în special Capitala, unde sunt identificate zilnic cele mai multe infectări. Cu toate acestea, deși Bucureștiul este tot mai aproape, se pare că Municipiul Alba a fost declarat în acest scenariu înainte, după ce rata de incidență a crescut considerabil.
Alba Iulia, în scenariul roșu
Municipiul Alba Iulia a intrat de joi seara, de la ora 22,00, în scenariul roșu pentru următoarele două săptămâni, potrivit unei decizii adoptate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU). Măsura a venit în contextul în care incidenţa a ajuns la 3,24, cu 243 de cazuri noi de COVID-19 depistate de la 1 octombrie, din care 39 în ultimele 24 de ore.
Astfel, au fost impuse mai multe măsuri pentru prevenirea infectării cu noul virus al momentului, având în vedere că situația este una dificilă. Așadar, absolut toate activitățile din școli, unde se cerea prezența față în față, au fost mutate în mediul online. În plus, masca de protecție a devenit obligatorie și în spațiile publice deschise pentru toate persoanele care au mai mult de 5 ani. Aceasta trebuie purtată în mod corect, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru o mai bună protecție.
Mai mult, s-au închis restaurantele, cafenelele a căror activitate se desfășoară în interior, precum și cazinourile și casele de pariuri. Au fost interzise toate evenimentele, botezurile, nunțile, atât în interior, cât și în exterior, precum și spectacolele, concertele, orice evenimente culturale și a fost sistată activitatea muzeelor, bibliotecilor sau studiourilor de muzică sau film. S-a decis și suspendarea activității Talciocului, târgul de vechituri unde se aduna un număr mare de persoane.
“Se interzice desfăşurarea activităţilor cu publicul instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber. Se propune interzicerea organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) atât în spaţii deschise cât şi închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, etc.). Se suspendă activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturi alcoolice sau nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în spaţiile interioare. Se suspendă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.”, sunt câteva dintre dispoziţiile CLSU Alba Iulia.