Educatie

Când s-ar putea deschide școlile. Data de 11 ianuarie a fost schimbată

Pandemia a schimbat complet cursul firesc al lucrurilor și oamenii au fost nevoiți să se adapteze noilor condiții. Unul dintre cele mai afectate domenii a fost cel al educației, care a suferit numeroase schimbări. Școala se desfășoară acum în mediul online, iar de la 11 ianuarie se discuta despre revenirea în bănci. Totuși, autoritățile consideră că este riscantă deschiderea școlilor la această dată.

Deschiderea școlilor, amânată

În calendarul anului școlar, data de 11 ianuarie marca deschiderea școlilor. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că data reînceperii cursurilor după vacanța de iarnă, 11 ianuarie 2021, este un termen mult prea scurt, având în vedere că situația provocată de coronavirus este în continuare dificilă.. Totuși, Ministerul Sănătății își dorește reluarea cursurilor în regim fizic cât mai repede posibil.

 ”Pe 11 ianuarie mi se pare mult prea scurt. Pe 11 ianuarie e termenul dintr-un calendar care a fost construit cu multe luni de zile în urmă. Revenirea la şcoală se va face ţinând seamă şi de ceea ce vor face alte state care se confruntă cu aceeaşi problemă″, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Conform unor surse din Minister, se pare că Sorin Cîmpeanu ar avea un plan de rezervă, care presupune deschiderea școlilor la data de 8 februarie, în măsura în care situația epidemiologică o va permite. Dacă școala s-ar redeschide fizic abia în februarie, pe 11 ianuarie elevii ar începe școala tot în format online, ca până acum. Pe data de 30 ianuarie, elevii vor intra din nou în vacanță, pentru o săptămână. Atunci se încheie primul semestru de școală.

Mai mult, ministrul Educaţiei a explicat că este obligatoriu ca elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a să revină în sălile de curs, dar şi cei din mediul rural care nu au putut avea acces la cursurile online în ultimele luni.

Deschiderea școlilor este, de asemenea, foarte riscantă. Specialiștii susțin că nu este o idee tocmai bună revenirea în bănci, în condițiile în care cadrele didactice sunt foarte reticente atunci când vine vorba de vaccinul anti-covid-19, de care mulți se tem în această perioadă.

Mai mult,apar mutații ale virusului care fac mai vulnerabili la infecții copiii, iar aceștia pot transmite mai departe virusul către membrii familiei și către alți copii, având în vedere că cei mici, sub 5 ani, nici măcar nu poartă mască de protecție, iar cei de până la 16 ani nu pot fi vaccinați.

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More