Studiile medii reprezintă 12 clase absolvite cu sau fără diploma de bacalaureat. Pe piața muncii se vorbește frecvent despre ce reprezintă studiile medii, mai ales printre lucrătorii în resurse umane, care trebuie să încadreze angajatul într-o categorie – studii medii sau studii superioare.
O persoană cu studii medii este aceea care a absolvit 12 clase indiferent dacă are sau nu diploma de bacalaureat. Sistemul educativ românesc este reglementat de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Studiile liceale sunt de patru ani, doi obligatorii (a 9-a si a 10-a ) și doi ne-obligatorii (a 11-a și a 12-a). Nu există examene între a 10-a și a 11-a ani, însă există un program de frecvență redusă care durează 5 ani pentru cei care doresc să participe la liceu, după ce au renunțat în adolescență.
Învățământul postliceal permite continuarea studiilor de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat. Perioada de studiu este cuprinsă între 1-3 ani. După absolvire, elevul primește diplomă de tehnician sau de maistru.
Fiecare nivel are propria sa formă de organizare și este subiectul legislației în vigoare. Grădinița este opțională între 3 și 6 ani. Clasa pregătitoare, devenită obligatorie în 2012, începe în general la vârsta de 6 ani; școlarizarea este obligatorie până în clasa a zecea (de obicei, care corespunde cu vârsta de 16 sau 17 ani). Învățământul primar și secundar este împărțit în 12 sau 13 clase.
Școală primară este obligatorie, ea cuprinzând clasa pregătitoare. Urmează apoi clasele I-IV, cunoscute sub numele de „învățământ primar”, și clasele V-VIII, sau clasele gimnaziale.
Educația în România este obligatorie până la terminarea clasei a X-a (sau până la vârsta de 18 ani). Sistemul de învățământ este identic la nivel național și foarte centralizat.
Sistemul oferă următoarele diplome: de absolvire (absolvirea școlii generale, fără examen), bacalaureat (absolvirea liceului, după examenul de bacalaureat), licență (cadru de absolvirea a universității, după un examen și/sau a tezei), masterat (diplomă de master, după o teză și, eventual, un examen), doctorat (doctor, după o teză).