Educatie

Elevii au revenit în bănci. Ministerul Educației renunță la testele de salivă în școli

Elevii au revenit în bănci astăzi, 5 mai. După o vacanță de o lună, copiii de grădiniță, precum și elevii care nu susține examene, adică cei din clasa pregătitoare, a IV-a, elevii din a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a. Elevii din clasele terminale revin la școală din data de 10 mai. Au avut loc schimbări încă de la începutul revenirii, după ce ministrul Educației a anunțat că renunță la testele de salivă în școli.

Testele de salivă nu sunt concludente

Elevii au revenit astăzi la școală, după vacanța de Paște. Deși se vorbea tot mai mult de o testare după întoarcerea la școală, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a clarificat situația. El a explicat că s-a renunțat la ideea de testarea rapidă din salivă, după ce mai mulți specialiști și-au spus părerea despre acest tip de test.

Sorin Cîmpeanu spune că a înțeles, dintr-o informare a Institutului de Sănătate Publică, de ce aceste teste nu sunt relevante și de ce folosirea lor ar provoca încurcături în evidența zilnică a noilor infectări. Ministrul susținea cu tărie înainte înlocuirea exudatului cu acest tip de teste, deoarece părinții se temeau de primele, crezând că sunt invazive.

Conform specialiștilor, testele din salivă nu ar fi considerate atât de bune și nu s-ar lua în calcul atunci când vine vorba despre stabilirea numărului de persoane infectate. Având în vedere că deja au existat discuții în ceea ce privește stabilirea ratei de infectare, ar fi cu adevărat o problemă apariția unei alte complicații și anume testele din salivă, care ar trebui urmate de alte investigații pentru a putea fi pus un diagnostic exact.

„Trebuie să recunosc, chiar dacă am fost un susținător foarte determinat pentru utilizarea oricăror mijloace de testare în școli, în urmă materialului trimis de la INSP, testele noninvazive ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, prin teste invazive, mai apoi validate prin PCR.

Înțeleg că acest lucru ar îngreuna procesul, coroborat cu faptul că aceste teste noninvazive conform metodologiei care nu prevede posibilitatea de a contabiliza la nivelul ratei de infectare generală rezultatele confirmate prin teste noninvazive, faptul că aceste teste de salivă nu ar fi contabilizate în calcului ratei de infectare – și știm câte discuții au fost pe modalitatea de calcul a ratei de infectare – sunt nevoit să recunosc că ar putea să genereze o confuzie la nivelul calculului ratei de infectare”, a declarat ministrul.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că folosirea testelor rapide antigen clasice, prin exudat naso-faringian, rămâne o opţiune pentru copiii care merg la şcoală şi prezintă simptome. Cât despre testele din salivă, ea a declarat că, pentru a putea fi stabilit diagnosticul, este nevoie de retestare PCR sau prin exudat.

Acest articol a fost actualizat la: 5 mai 2021 15:45

Share
Scris de
Andreea Oprea