Connect with us
Ce variante au autoritățile pentru deschiderea școlilor

Educatie

Măsuri flexibile pentru funcționarea școlilor, din toamnă

Se apropie cu pași repezi noul an școlar. La toamnă, clopoțelul va suna, dar încă nu e clar pentru cine și cât timp. Autoritățile încă dezbat scenarii despre cum se vor desfășura orele în clase. Profesorul Alexandru Rafila este de părere că, măsurile pentru redeschiderea școlilor trebuie să fie adaptate la fiecare unitate de învățământ.

Măsuri flexibile pentru funcționarea școlilor, din toamnă

Măsurile care se vor lua din toamnă, odată cu redeschiderea școlilor, ar trebui să fie flexibile și adaptate la fiecare unitate de învățământ în parte, și nu impuse la nivel național, a declarat profesorul Alexandru Rafila. El spune că fiecare școală ar trebui să aibă la dispoziție câteva variante de funcționare, dintre care să o aleagă pe cea mai potrivită. 

„Trebuie măsuri flexibile, nu există două şcoli la fel. Riscul epidemiologic nu e similar. Am şcoli unde am 15 elevi într-o clasă, am şcoli unde am 40 de elevi într-o clasă. Deci fiecare şcoală ar trebui să poată să îşi organizeze un program de învăţământ care să fie corelat cu posibilităţile şi cu evaluarea de riscuri din şcoala respectivă. Ar trebui să le dăm două- trei-patru variante, iar una dintre ele să fie adoptată de o anumită şcoală”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24.

În viziunea lui Rafila, o clasă fizică ar trebui să aibă 15 elevi. Băncile la care sunt aşezaţi elevii ar trebui să fie situate la distanță de la 1,5 metri una de cealaltă. Tot el consideră că este important să fie limitată, pe cât posibil, interacţiunea copiilor din clase diferite.

Rămâne valabil triajul epidemiologic la intrarea în școală.

„Şcolile care au un număr mic de elevi şi pot să respecte aceste condiţii, pot să îşi desfăşoare programul normal fără niciun alt fel de probleme, în afară de igienă, distanţă, mască”, a mai spus profesorul Rafila.

După părerea lui, cadrele didactice trebuie să poarte obligatoriu mască. În privința copiilor, se iau în discuție două variante: fie să poarte și ei permanent, fie poate doar în pauze.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

To Top